O DECIZIE CARE VA SCHIMBA LUMEA

China va adopta măsuri de relaxare a politicii unui singur copil

China va relaxa politica unui singur copil, adoptată în urmă cu câteva decenii, şi va permite cuplurilor să aibă doi copii dacă cel puţin unul dintre soţi este singur la părinţi, potrivit unei decizii anunţate Vineri, 15 Noiembrie, de Partidul Comunist Chinez (PCC), relatează Xinhua.

China va aplica această nouă politică în contextul promovării politicii de bază de planificare familială, potrivit deciziei aprobate în cadrul celei de-a treia sesiuni plenare a Comitetului Central al PCC, ce a avut loc între 9 şi 12 Noiembrie la Beijing.
Politica unui singur copil va fi ajustată şi ameliorată gradual pentru a promova „dezvoltarea echilibrată pe termen lung a populaţiei în China”, se arată în decizie.

Politica de planning familial a Chinei a fost introdusă pentru prima dată la sfârşitul anilor '70 pentru a ţine sub control creşterea bruscă a populaţiei şi permitea ca majoritatea cuplurilor din zona urbană să aibă un singur copil, în timp ce cuplurile din mediul rural puteau să aibă doi copii dacă primul născut era fată. Politica a fost ulterior relaxată, actuala formă prevăzând că ambii soţi trebuie să fie ei înşişi singuri la părinţi pentru a putea avea al doilea copil. (AGERPRES)