O ŢARĂ „PLINĂ” DE PROFESORI DE LIMBA ROMÂNĂ

Într-una din seri, butonînd din plictiseală telecomanda televizorului, am dat peste un post obscur de televiziune. Într-un studio improvizat parcă într-o cămară din care au fost evacuate temporar borcanele de murături, varză sau bulion, se afla un moderator expirat şi la fel de improvizat şi doi invitaţi – respectabilul lingvist Vlad Pohilă şi „calamitatea universitară” Ion Melniciuc.

Acesta din urmă, doar pentru cîteva clipe, mi-a atras atenţia. Îl ţin minte de pe vremea cînd, fără să-l fi deranjat vreodată cu ceva, a scris nişte tîmpenii la adresa mea atunci cînd Nicolae Dabija a declanşat nesăbuitele atacuri asupra mea şi a ziarului nostru. Tipul nu are nici un pic de imaginaţie şi... chiar mai mult! Ulterior am înţeles faza cînd, după un proces, acest profesor universitar Melniciuc ne-a admonestat, iar Ion Berlinski i-a recomandat cu sinceritate să mai citească şi el o carte, să se ocupe de treburi mai serioase şi conforme statutului său.

Acest Melniciuc predă la USM, este conferenţiar universitar şi doctor în filologie, a predat cu sfinţenie şi credinţă, pe vremea URSS, limba moldovenească, iar acum a încălecat-o stîngaci pe cea română. Treaba lui! Opţiunea lui! Nu te poţi urina, ca porcul, în gustul omului!

Avînd statutul pe care-l are, noi suntem perfect îndreptăţiţi să avem pretenţia ca el să cunoască limba română exact la nivelul unui doctor în filologie, mai ales atunci cînd, de pe ecranele unui post de televiziune, chiar dacă-i privit de 10-15 telespectatori, ne dă lecţii de limba română. Cum să nu te înfurii, gîndindu-te la studenţii lui, cum să nu-ţi vină să-l închizi într-o cuşcă atunci cînd îl auzi spunînd „N-am dat atenţie”?

Tovarăşe profesor, corect ar fi fost „n-am fost atent”, „n-am reţinut”, „mi-a scăpat acest amănunt” etc. Totuşi, cui nu i-o fi dat atenţie Melniciuc? Oare omul acela care aştepta să primească atenţia de la el îl mai aşteaptă cu mîna întinsă? Poate că omului îi trebuia, poate că avea nevoie de ea ca să-şi cumpere un medicament, o sticlă de rachiu sau să plătească altceva mai important pentru el! Vedeţi ce zgîrcit este la vîrsta lui?

Păcat de situaţia jenantă în care se afla Vlad Pohilă, dar poate că este nevoit să-l respecte...

M. CONŢIU