O ŞANSĂ A TURISMULUI CURATIV

Zona „Lacul Sărat” din Cahul trebuie refăcută

În data de 29 martie curent, în cadrul ADR Sud a avut loc şedinţa de lucru cu privire la soluţionarea problemelor care trenează implementarea proiectului „Reabilitarea zonei de odihnă şi agrement Lacul Sărat din Cahul”. În cadrul şedinţei au fost analizate şi discutate problemele şi factorii care împiedică implementarea proiectului şi au fost desemnaţi responsabilii de proiect din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), Primăriei or. Cahul şi Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor: Directorul direcţiei generale dezvoltare regională, Valerian Bânzaru, şeful direcţiei politică şi cooperare regională, Dorin Andros, şeful Direcţiei relaţii cu instituţiile de dezvoltare regională, Sergiu Cecan, reprezentanţii ADR Sud, primarul şi viceprimarul de Cahul şi antreprenor.

În cadrul şedinţei au fost analizate şi discutate problemele şi factorii care împiedică implementarea proiectului şi au fost desemnaţi responsabilii de proiect din partea instituţiilor implicae în procesul de implementare a proiectului. În sarcina Primăriei or. Cahul a fost pusă obţinerea, în timp cît mai restrâns, a autorizaţiei de folosire a resurselor minerale de la AGEOM. Autorizaţia este necesară pentru a se iniţia, după caz, lucrările de reproiectare a sondei. Primăria mai este responsabilă de coordonarea recalculării costului de deviz în concordanţă cu raportul Î.S. „Incercom” cu proiectantul. 

Primăria or. Cahul va soluţiona problema evacuării apelor pluviale din lac, pentru care au fost pregătite toate documentele necesare (s-a elaborat proiectul tehnic, au fost eliberate avizele serviciilor desconcentrate. La moment autorităţile de la Cahul sunt în căutarea surselor financiare. Costul total al proiectului constituie circa 1 500 000 lei). Totodată, se vor efectua lucrări de restabilire a reţelei existente de evacuare a apelor pluviale, ca o soluţie temporară ce ar permite reînceperea lucrărilor de construcţie a fundaţiei lacului.

Pe data de 2 aprilie este preconizată petrecerea unei şedinţe în cadrul MDRC, cu prezenţa reprezentanţilor ADR Sud, Primăriei or. Cahul, Agentiei de stat pentru geologie din Republica Moldova (AGEOM), Expeditia Hidrogeologică din Moldova (EHGEOM), Ministerului Mediului, şi alţi actori implicaţi în procesul de forare a sondei.

ADR Sud reaminteşte că proiectul „Reabilitarea zonei de odihnă şi agrement Lacul Sărat” din Cahul a fost acceptat spre finanţare, din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, în anul 2011 iar lucrările de reamenajare au început în luna mai, 2012. În procesul de curăţare a Lacului Sărat au fost descoperite  izvoare subterane care au împiedicat  evacuarea totală a apelor din lac, lucru ce a dus la tergiversarea executării lucrărilor. De asemenea, în caietele de sarcini au fost depistate neconformităţi dintre volumele indicate şi volumele reale ale lucrărilor. Proiectul tehnic a fost supus reexaminării. În urma reexaminării proiectului a fost încheiat un acord adiţional care a majorat valoarea lucrărilor  de la 7 229 000 milioane lei până la 9 396 730 milioane lei.

O altă dificultate semnificativă ţine de faptul că forarea sondei arteziene nu a fost coordonată cu Agentia de stat pentru geologie din Republica Moldova (AGEOM). Acest fapt nu a permis execuţia lucrărilor de forare a sondei. Primăria oraşului Cahul, în calitate de beneficiar, a semnat un contract cu compania EHGEOM „I.S. Expeditia Hidrogeologica din Moldova”, prin care cea din urmă şi-a asumat responsabilitatea de a identifica sonda conservată în anii '80 ai secolului trecut. Compania contractată a reuşit să identifice una din sondele forate şi tamponate şi a constatat că aceasta nu este funcţionabilă şi nu va putea fi restaurată. S-a decis în acest caz forarea unei noi sonde, acest lucru fiind posibl după obţinerea autorizaţiilor necesare.

(Site-ul ADR SUD)