O ALTA „JUSTIFICARE” A FRAUDARII ALEGERILOR

Unde-i sondajul, daţi-mi sondajul că vreau să petrec!

Faptul că alegerile parlamentare din Februarie 2019 vor fi fraudate masiv, brutal şi golănesc o ştiu şi cei de la SIS, şi cei de la Asociaţia bordelurilor fără frontieră, precum şi cei de la Sindicatul celor care se „cred” genii. Marea furăciune naţională a fost declanşată de ceva vreme de către „unicul gînditor” al Republicii Moldova – Vladimir Plahotniuc. Acest politician improvizat îşi confundă notorietatea cu o imaginată şi rîvnită valoare. El habar nu are că noţiunea de „valoare” cuprinde sensuri pozitive, cu referire la frumos, bine, adevăr, preţ, merit etc. Din această cauză, are pretenţia ca tirurile lui de iniţiative populiste să fie o a doua Biblie Naţională pentru moldoveni.

Preluînd „modelul lui Şor”, gurul naţional Plahotniuc este sigur că moldovenii îi vor uita toate păcatele uzurpării Puterii în Stat deoarece, chiar şi pentru scurt timp, îi orbeşte cu salarii şi pensii crescute ori cu nişte subvenţii. El ştie prea bine că, după alegeri, preţurile vor exploda atît de mult încît aceste creşteri salariale vor echivala cu preţul unui kilogram de zahăr. La urma urmei, cei care se bucură astăzi de „binefacerile” electorale de scurtă durată ale lui Plahotniuc, îşi vor merita soarta de viitori cerşetori ori muribunzi, dar şi de vinovaţi de condamnarea viitorului urmaşilor lor şi al propriei ţări. Chiar şi pruncii care primesc astăzi pachete de scutece de la filosoful naţiunii.

Tot electoral, ştiind că chiar are pe cine să prostească, marele maestru al combinaţiilor Plahotniuc i-a mai împroşcat pe moldoveni cu o iniţiativă populistă. Cea de referendum simultan cu alegerile parlamentare. Zece în una, cum se spune la talciok. Este vorba de aiureala că poporul are posibilitatea să decidă, prin referendum reducerea numărului de deputaţi la 61 şi „posibilitatea” revocării lor dacă nu-şi respectă angajamentele electorale. Un Parlament cu 61 de deputaţi, funcţional-tehnic vorbind, n-ar mai putea funcţiona, dar nu contează pentru că Campionului la populism îi aduce şi economii considerabile prin aceea că vor fi mai puţini la număr cei pe care ar urma să-i cumpere. Adică, tai şi cîştigi! Despre posibilitatea revocării deputaţilor nici nu mai are rost să vorbim pentru că va fi imposibil de pus în practică. Acesta fiind şi motivul pentru care nici Plahotniuc, liderul naţional la alba neagra, nu le explică oamenilor cum şi în cît timp s-ar putea face aşa ceva. Iar aceasta nemaivorbind despre cum se va stabili care categorie dintre angajamentele electorale asumate întruneşte punctul grav care poate atrage suspendarea. Dacă se va desfăşura şi un astfel de referendum populist şi inutil, depinde de Preşedintele Igor Dodon!

O altă „justificare” a fraudării alegerilor, pe intern şi pentru exterior, a fost identificată în manipularea publicului cu sondajele de opinie. Cine comandă muzica favorită, acela plăteşte. La fel e şi cu sondajele. Guvernanţii au demarat deja fraudarea alegerilor prin iniţiativele sugerate mai sus, prin difuzare pe posturile de televiziune a unor clipuri electorale costisitoare, dar şi prin sondaje de opinie. La fel cum Maia Sandu a ajuns candidat la Prezidenţiale în virtutea unor „sondaje favorabile”, la fel şi-au propus şi guvernanţi să-şi „legalizeze” falsificarea alegerilor ca o consecinţă „firească” a sondajelor de opinie favorabile. A spune că sondajele de opinie de aici sînt independente şi realiste, înseamnă să spui că premierul Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îl avertizează pe Plahotniuc să-şi vadă de treaba lui, la partid, atunci cînd îşi permite să se burzuluiască la ei pentru că nu-i convine că guvernează ţara şi emit legi numai şi numai în acord cu valorile UE. Ca să înţelegeţi mai bine, prin comparaţii, vă oferim ultimele trei hore ale sondajelor din bîrlogul cărora PDM şi Marele Maestru Plahotniuc încearcă să intre în topul preferinţelor alegătorilor.

Pe data de 26 Noiembrie, Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, ne oferă rezultatele unui sondaj realizat în perioada 1-20 Noiembrie. Potrivit acestuia, la capitolul încredere în liderii politici, Igor Dodon acumulează 26,1%, Pavel Filip – 8,2%, Maia Sandu 6,5%, Andrei Năstase – 5,3%, Zinaida Greceanîi şi Vladimir Plahotniuc – 2,7%, Vladimir Voronin – 1,6%.

Pentru Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, sînt gata să voteze 32,7%,, pentru PDM – 11,5%, pentru PAS – 10,8%, pentru PPDA – 10,0% ,pentru Partidul Şor – 2,9%, pentru „Partidul Nostru” – 2,3%, pentru PCRM – 1,9%.

Un sondaj efectuat anterior de către Institutul Republican Internațional (IRI), în perioada 11 Septembrie - 16 Octombrie, ne oferă următoarele rezultate: Igor Dodon se bucură de aprecierea a 27%, Andrei Năstase – 14%, Maia Sandu – 13%, Pavel Filip cu șase procente, iar președintele Legislativului este ultimul pe listă cu 2%. Opţiunea pentru partide, potrivit sondajului IRI, pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu 32%, PD, PAS și Platforma DA cu cîte 12%. Sub pragul electoral se situează PCRM, urmat de Partidul „Șor” și Partidul Nostru.

IMAS, la rîndu-i, a efectuat un alt sondaj, în perioada 20 Octombrie - 9 Noiembrie. Excepţie făcînd popularitatea lui Dodon confirmată constant, procentele „obţinute” de ceilalţi lideri sînt de-a dreptul năucitoare dacă e să le comparăm cu cele arătate în sondajele de mai sus. Potrivit IMAS, Igor Dodon se bucură de aprecierea a 44,2%, premierul Pavel Filip – 37,1%, Vladimir Voronin – 32%, Ilan Șor – 30,1%, Vlad Plahotniuc – 26,9%, Irina Vlah – 5,6%, Zinaida Greceanîi – 24,5%, Dorin Chirtoacă – 22,1%, Andrian Candu – 22%, Andrei Năstase – 21,8%, Maia Sandu - 21,4%, Renato Usatîi cu 17,1%, Iurie Leancă a obținut 15,4 la sută, Tudor Deliu are 10,8%, Ghimpu - 9,9%, primarul interimar al Capitalei 9,5% și Anatol Șalaru, liderul PUN - 6%.

Potrivit aceluiaşi sondaj, comandat de o Fundaţie apropiată bine de PDM, popularitatea partidelor înregistrează procente de adeziune la fel de bizare. Astfel, PSRM ar obţine 27,1%, PDM – 15,7%, PPDA – 7,1%, PAS – 6,4%, PCRM – 5,8%, Partidul Şor – 5%. De regulă, liderii partidelor sînt şi locomotivele electorale ale acestora, cu excepţia lui Plahotniuc, însă observaţi că sondajul IMAS vrea să contrazică această regulă. Dacă, în calitate de lideri de partide, Usatîi, Ghimpu, Deliu şi Leancă s-au bucurat de procentele de adeziune arătate, partidele lor au obţinut sub 2%. Sondaje nebune în ţara nebunilor ori sondaje proaste în ţara proştilor?

Ce se ascunde în spatele acestor lucrături cu sondajele care vor continua să danseze hore dintre cele mai năucitoare? Cu timpul, viitoarele sondaje aruncate în public de către guvernanţi „vor trebui” să releve o scădere a popularităţii lui Dodon şi a PSRM, o creştere constantă a PDM pînă la nivelul de confruntare directă cu PSRM şi chiar depăşirea acestuia în sondaje, creşterea popularităţii lui Plahotniuc, umflarea procentelor pentru Şor şi multe altele pe care le vom aborda altădată. Aceste rezultate halucinante prezentate de sondajele favorabile guvernanţilor trădează, în fond, proporţiile uriaşe cu care vor să măsluiască alegerile.

Avem motive să credem că nu le pasă dacă Dodon va continua să conducă pe mai departe în topul preferinţelor! Avem suficiente motive să credem că doresc ca, în sondaje, pentru manipulări ulterioare la numărarea voturilor, adeziunea procentuală pentru PSRM să fie în permanentă descreştere artificială! Avem destule motive să bănuim că PDM ar vrea să intre tot fraudulos într-o viitoare guvernare într-o alianţă cu Partidul Şor şi PCRM, iar PSRM să fie obligat să rămînă în opoziţie! Vom reveni asupra subiectului pentru că avem de unde şi unde!

Mihai CONŢIU

 

P. S. Pentru ca circul să fie total şi pentru că trebuie să continue, ieri, 4 Decembrie, Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, a prezentat un ultim sondaj de opinie. Comparaţi, vă rugăm, datele acestui ultim sondaj cu cele prezentate de sondajele anterioare, ca să vă tot minunaţi sau, după caz, să scăpaţi, involuntar, o sudalmă! Întrebați care este personalitatea politică din RM în care au cea mai mare încredere, 15,6% din respondenți au răspuns că este Igor Dodon, urmat de Andrei Năstase cu 3,3%, lidera PAS, Maia Sandu cu 3,2% și liderul PD cu 3%. Pe pozițiile următoare în sondaj se află Ilan Șor cu 2,7 procente, iar Pavel Filip cu 2,3%.

Privitor la preferinţele pentru partide. pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 45,51 la sută, urmat de PD cu 15%, și PAS- 14%. Următoarele în clasament se situează Partidul „Șor”, urmat de PCRM și Partidul Nostru. Ca să vedeţi cum se umflă PD, cum scade PAS, cum creşte PCRM şi cum se rătăceşte PPDA! (M.C.)