O ALTĂ MOŞTENIRE A LUI NAPOLEON BONAPARTE

Corsicanul a lăsat omenirii Şi O..., dar alţii LASĂ DOAR O...

„După ce fostul împărat a murit, în exil, în 1821, au trecut 20 de ani pînă ce trupul său să revină în Franţa. I s-a făcut apoi o autopsie, iar medicul i-a îndepărtat organele genitale care, alături de o serie de obiecte care i-au aparţinut, au fost vîndute la licitaţie. În 1927, organul a fost expus la un muzeu din New York, apoi a trecut prin mîinile mai multor colecţionari, pînă în anii ’70, cînd a fost achiziţionat de un medic urolog care l-a ţinut într-o servietă sub patul său pînă cînd a murit, în 2007, iar fiica sa l-a moştenit.” (ziarele)

Este inutil să mai pomenim ce moşteniri uriaşe a lăsat omenirii Napoleon, fiind suficient să invocăm doar domeniul juridic, iar „cireaşa de pe tort” care „a trecut prin mîinile mai multor colecţionari”, ca mai apoi să ajungă în mîinile fiicei medicului amintit, nu stîrneşte nici pe departe amuzament sau situaţii ridicole.

Ce ne facem, însă, cu unii contemporani de-ai noştri care nu lasă drept moştenire urmaşilor şi poporului lor decît... ce-a moştenit fata respectivă din Napoleon?

Mihai Ghimpu spune: „Eu lupt de 24 de ani.” Pentru ce „a luptat” – simţim cu toţii din plin! Ce lasă Ghimpu societăţii moldoveneşti după ce s-o duce, ca toţi muritorii? Exact ce-a moştenit fata respectivă din Napoleon! Simbolic vorbind „ne lasă” aşa ceva, căci lumea se va scutura oripilată de amintirea lui, iar „chestia”... doar dacă i-o bagă cineva în formol, dar ce să bage?

Şi Dorin Chirtoacă, în afară de tranşeele din străzile Capitalei, care arată ca după bombardament, ne va lăsa exact ce-a moştenit fata respectivă din Napoleon, numai că la el este vorba de ceva de copil şi care n-a fost folosită niciodată în rosturile ei fireşti!

...şi tot aşa!

Napoleon BORTĂ