O activista a fost condamnata la inchisoare pentru ca a publicat un clip in care era hartuita sexual

O activistă din Egipt a fost condamnată pentru „răspîndirea de știri false” și deținerea unor „materiale indecente”, după ce tînăra a publicat un clip cu o presupusă hărțuire sexuală, scrie The Guardian. Amal Fathy, fostă actriță, va sta doi ani în închisoare, după ce a postat pe pagina sa de Facebook un clip video, în luna Mai, care detalia cum a fost hărțuită sexual în timp ce mergea la bancă și a criticat eșecul Guvernului egiptean de a lua măsuri pentru protejarea femeilor de asemenea abuzuri. Două zile mai tîrziu, forțele egiptene de securitate au intrat în casa ei, au arestat-o atît pe ea, cît și pe soțul și fiul ei. Femeia a fost acuzată că răspîndește informații false pentru a face rău statului egiptean și că deține „materiale indecente”. Ea a fost condamnată la cîte un an de închisoare pentru fiecare acuzație și amendată cu aproape 500 de euro pentru „insulte publice”. Iar problemele lui Amal sunt departe de a se fi încheiat. Un al doilea proces este în desfășurare, în care femeia este acuzată că face parte dintr-o organizație teroristă.

Un sondaj al ONU arată că 99% dintre femeile egiptene sunt victime ale hărțuirii sexuale, iar Cairo a fost declarat „cea mai periculoasă metropolă din lume pentru femei”.

Soțul lui Amal Fathy, care a fost eliberat împreună cu fiul său, este, în mod ironic, președintele Comisiei Egiptene pentru Drepturi și Libertăți. El a declarat că „sentința este una șocantă care transmite mesajul că fiecare este liber să își hărțuiască victimele fără teama că va fi pedepsit. Iar pentru victime mesajul este că, dacă îndrăznesc să vorbească, vor fi băgate la închisoare”. Sentința a fost criticată și de organizația Amnesty International: „Este un caz revoltător în care nu s-a făcut dreptate și în care supraviețuitorul este condamnat, în timp ce agresorul rămîne în libertate”.

Alte femei care au îndrăznit să vorbească despre hărțuirile sau abuzurile sexuale la care au fost supuse au avut parte de același tratament. Mona el-Mazbouh, o turistă libaneză, care a înregistrat un clip video asemănător, în timp ce se afla în Egipt, a fost arestată pe aeroportul din Cairo și condamnată la 8 ani de închisoare pentru că „diseminează informații false pentru a face rău societății, atacă religia și promovează indecența publică”. Sentința ei a fost redusă la un an, apoi suspendată, iar tînăra a fost, în cele din urmă, deportată înapoi în Liban.