O ABORDARE FARA PRECEDENT A PRESEDINTELUI IGOR DODON

La data respectivă, Serviciul de Presă al Preşedinţiei a comunicat că de Ziua Independenţei Republicii Moldova, Preşedintele Igor Dodon i-a invitat pe foştii Preşedinţi, prim-miniştri şi preşedinţi ai Parlamentului la Preşedinţie „pentru a discuta despre situaţia din ţară şi perspectivele de dezvoltare”.

„În opinia invitaţilor, în istoria ţării au fost perioade atît pozitive, cît şi negative, dar situaţia actuală în care se află Moldova provoacă îngrijorare, deoarece în toţi cei 27 de ani de independenţă, nu a existat atîta dezbinare şi ostilitate”, se arată în comunicat. În acest context, foştii conducători ai Republicii Moldova şi-au exprimat convingerea că obiectivul guvernării actuale şi al celei viitoare îl reprezintă consolidarea societăţii, depăşirea problemelor şi controverselor existente. Participanţii la discuţie i-au mulţumit Preşedintelui Igor Dodon pentru invitaţie, menţionînd necesitatea organizării unor astfel de întrevederi cu regularitate pentru a căuta în comun soluţii optime.

„Ţinînd cont de această propunere şi din necesitatea stringentă de stabilizare a situaţiei interne în Republica Moldova, am anunţat despre decizia de constituire a unui Consiliu Consultativ Permanent pe lîngă Preşedintele ţării, din care vor face parte foştii Preşedinţi, prim-miniştri şi preşedinţi ai Parlamentului. Se preconizează ca întrevederile membrilor Consiliului să se desfăşoare periodic, în cadrul lor fiind puse în dezbatere chestiuni de actualitate de pe agenda de lucru”, a declarat Igor Dodon.

Este pentru prima dată în istoria Statului Republica Moldova cînd un Preşedinte decide că este necesar să se consulte nu doar cu predecesorii săi, ci şi cu foştii prim-miniştri şi preşedinţi ai Parlamentului. Este pentru prima oară cînd un Preşedinte înţelege că mandatul său trebuie să fie o continuitate, o continuitate din care să elimine inevitabilele erori săvîrşite de către predecesorii săi, dar pe care să şi-o îmbogăţească prin înfăptuirea sau ducerea la finalizare a unor proiecte imposibil de realizat de către foştii Preşedinţi, prim-miniştri şi preşedinţi ai Parlamentului. O astfel de abordare inedită, aici, şi benefică am constatat-o, cel puţin eu, doar în Occidentul civilizat.

Oricît ar părea de paradoxal pentru unii, această abordare are o importanţă fundamentală în consolidarea instituţională şi progresivă a Preşedinţiei, la fel ca şi situaţia firească în care orice nou partid ajuns pentru prima dată la guvernare ar trebui să dezvolte, să îmbunătăţească proiectele economice, juridice, monetare, constituţionale etc. iniţiate, mai mult sau mai puţin eficient, de către Parlamentul şi Guvernul de pînă atunci. Prin această iniţiativă, Dodon dă tuturor un semnal clar că nici un Guvern, un Parlament sau nou Preşedinte de ţară nu trebuie să-şi imagineze că sînt primi care au inventat roata, că nu au nimic de consultat cu cei care i-au sau le-au precedat.

Dodon, în contextul în care este atît de izolat, presat şi restricţionat în prerogativele sale de către actualii guvernanţi, a înţeles perfect că poate să-şi dezvolte noi orizonturi din înţelepciunea ex-preşedinţilor Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, precum şi din experienţele inedite trăite de către foştii prim-miniştri şi preşedinţi ai Parlamentului. Altfel ar fi fost chipul de astăzi al Republicii Moldova dacă toţi demnitarii ajunşi la Putere s-ar fi consultat cu predecesorii lor! Altfel ar fi fost chipul de astăzi al Republicii Moldova dacă fiecare nou venit la Putere nu dărîma tot ceea ce predecesorii lui iniţiaseră, făcuseră ceva bun, inventînd el „ţara şi guvernarea lui”.

Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul sînt instituţii ale Statului şi ale cetăţenilor întregii ţări, nu ale persoanelor care ocupă efemer aceste funcţii. Doar Statul este etern, nu şi guvernanţii conjuncturali! Cam asta se pare că a dorit Dodon să le transmită şi actualilor guvernanţi prin pilduitoarea sa iniţiativă!

Mihai CONŢIU