NYT: Romania, certata cu UE, se pregateste sa o conduca intr-un „moment crucial”

Guvernul României se pregătește să își asume un rol de conducere în Uniunea Europeană într-un moment în care se află în „coliziune” cu organizația, scrie New York Times într-o analiză dedicată preluarea Președinției Consiliului UE de către România. Președinția Consiliului European al UE presupune organizarea și coordonarea întrevederilor, stabilirea agendei și încurajarea dialogului dintre state. În aceste condiții, pentru o țară precum România – una dintre cele mai noi membre ale UE – preluarea Președinției are o valoare importantă, atît din punct de vedere simbolic, cît și practic, scrie prestigioasa publicație. România va prelua pentru prima dată aceste atribuții, deși Guvernul de la București a atras critici dure de la Bruxelles din cauza modificărilor care vizează sistemul de justiție. La rîndul lor, oficialii de top ai țării iau partea Guvernului, folosind „un limbaj eurosceptic.”

UE critică România, care „nu doar că a pus stop procesului de reforme, dar a și dat înapoi în anumite sectoare în care înregistrase progrese de-a lungul ultimilor 10 ani”, a declarat prim-vicepreședintele Consiliului European, Frans Timmermans.

La București, șeful PSD Liviu Dragnea nu a reacționat bine. În luna Decembrie, a acuzat blocul comunitar de tratament discriminatoriu”, transmițîndu-le membrilor de partid că „România nu va mai accepta să fie tratată ca o țară de mîna a doua.” Și premierul Viorica Dăncilă a intervenit, spunînd că totul se întîmplă „doar pentru că suntem o țară din Europa de Est.” Pe de altă parte, Președintele Klaus Iohannis, s-a declarat „exasperat de situația politică”, declarînd că România nu este pregătită să-și asume un asemenea angajament.

Preluarea de către România a acestor atribuții vine „într-un moment crucial pentru viitorul UE”, a explicat șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în contextul în care ieșirea Marii Britanii din UE este programată pentru 29 Martie 2019, iar în regiune se evidențiază o „ascensiune a guvernelor autoritare.” Astfel, Juncker a declarat pentru publicația germană Welt am Sonntag că este de părere că România este „bine pregătită din punct de vedere tehnic”, dar că „Guvernul n-a înțeles pe deplin ce importanță are preluarea Președinției rotative a Consiliului UE.” În opinia sa, acest moment necesita „un front unit acasă”, însă România se confruntă de doi ani cu proteste, care în Februarie 2017 au scos în stradă jumătate de milion de oameni ce au criticat dezincriminarea corupției la nivel înalt.

NYT amintește și de protestele violente din luna August, marcate de ciocniri între forțele de ordine și protestatari. Totodată, publicația vorbește despre dosarele lui Liviu Dragnea și despre conflictul cu șeful statului. „Deși a fost condamnat pentru fraudă electorală, ceea ce îl ține departe de funcția de premier, el își manifestă influența și este șeful Camerei inferioare a Parlamentului.”