Nursultan Nazarbaiev, Presedintele Kazahstanului de aproape 30 de ani, a demisionat

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a anunţat Marţi că va demisiona, după ce a condus naţiunea de la proclamarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, relatează BBC News online. „Am decis să renunţ la prerogativele funcţiei de Preşedinte. Nu a fost o decizie simplă", a declarat Nursultan Nazarbaiev într-un discurs televizat înregistrat. Nursultan Nazarbaiev, în vîrstă de 78 de ani, practic nu a avut nici un adversar politic cu şanse reale de cînd a devenit Preşedinte al Kazastanului în anul 1990. „În calitatea de fondator al statului Kazahstan independent, cred că acum am sarcina de a facilita ascensiunea unei noi generaţii de lideri care vor continua reformele aflate în curs în ţara noastră", a subliniat Nazarbaiev, citat de agenţia Reuters.

Kassom-Jomart Tokaiev, preşedintele Camerei superioare a Parlamentului, va prelua interimatul funcţiei de Preşedinte al Kazahstanului. Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului Rusiei, a declarat că demisia lui Nursultan Nazarbaiev este neaşteptată şi o chestiune foarte serioasă.

Nazarbaiev a fost prim secretar al Partidului Comunist din Kazahstan atunci cînd încă era republică sovietică. După independenţa faţă de URSS, Nursultan Nazarbaiev a devenit Preşedinte al Kazahstanului, fiind reales în funcţie în 1999, 2005, 2011 şi 2015.

Observatorii internaţionali au criticat modul în care s-au derulat alegerile prezidenţiale în Kazahstan.