Numeroși batrini, cu simptome de coronavirus, au murit in Italia fara sa fie testati

Institutul Superior de Sănătate italian a anunţat, Vineri, că peste 6.000 de vîrstnici au decedat în căminele de bătrîni italiene, începînd din 1 Februarie şi pînă astăzi, iar circa 40% dintre ei prezentau simptome precum febră şi tuse, dar mai puţin de o mie au fost testaţi pentru noul coronavirus, informează agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Ştim că luna Februarie a fost una cu puţine infectări, astfel că nu ştim cîte decese au fost legate de coronavirus (…), dar mare parte din decese s-au produs în a doua jumătate a lui Martie, în timpul vîrfului de infecţii” COVID-19 în Italia, a declarat la o conferinţă de presă Graziano Onder, responsabil al institutului menţionat.

În primele săptămîni ale epidemiei, nu s-au efectuat suficiente teste de coronavirus în rîndul vîrstnicilor cu simptome asemănătoare gripei pentru că au fost testaţi cu prioritate pacienţii internaţi în spitale, explică Graziano Onder. El a atras atenţia că, în urma verificărilor efectuate în căminele de bătrîni din Italia, s-a constat că personalul care lucrează în aceste centre nu dispune de suficiente echipamente de protecţie.

Directorul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), italianul Ranieri Guerra, a calificat recent drept ”masacru” ceea ce s-a întîmplat în azilele de bătrîni din Italia de cînd a început pandemia de coronavirus.

Italia avea confirmate Vineri seara 168.941 de cazuri de COVID-19, dintre care 22.170 de decese.

Potrivit unui studiu publicat Marţi în Marea Britanie, aproximativ jumătate din numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în Europa s-au produs în centre de îngrijire a persoanelor vîrstnice, însă multe dintre ele nu au fost incluse în statisticile oficiale şi nici înregistrate drept cazuri asociate pandemiei de coronavirus.