Numele Angelei Merkel, vehiculat pentru functia de presedinte al Consiliului European

Numele cancelarului german Angela Merkel revine cu insistenţă în vederea conducerii Consiliului European, instanţa şefilor de stat şi de Guverne, în locul polonezului Donald Tusk, după alegerile de la sfîrşitul lui Mai, relatează AFP, citată de News.ro. Conservatorii din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi Uniunii Social-Democrate (CSU) şi-au lansat Sîmbătă, la Münster, campania în vederea alegerilor europene - pentru prima oară în 19 ani - fără Angela Merkel.

Cancelarul german urmează să fie foarte curtat în cadrul summitului Uniunii Europene de la 9 Mai, cu două săptămîni înaintea înaintea alegerilor. Numele său circulă în vederea preşedinţiei Consiliului, iar opinia sa va fi decisivă în nominalizarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene. Negocieri pe această temă urmează să aibă loc în marja reuniunii de la Sibiu, în Româia.

Preşedintele Consiliului, polonezul Donald Tusk, vrea să tatoneze intenţiile liderilor europeni pe tema succesiunii sale şi a procedurii foarte contestate a desemnării succesorului lui Jean-Claude Juncker la conducerea CE. Pe de altă parte, cancelarul german a declarat că nu îşi va depune vreo candidatură la vreun post politic în Germania şi în Europa. Premierul olandez Mark Rutte este citat, de asemenea, ca alt potenţial candidat.

Desemnarea preşedintelui Consiliului European este prerogativa liderilor europeni. Ea este prevăzută la summitul european prevăzut la 20-21 Iunie, la o lună după alegerile europene. Atît Merkel, cît și Rutte au dat asigurări în mod public că nu sunt interesaţi de acest post de mediator între statele membre UE, care au adesea interese divergente.

Însă acest lucru nu i-a determinat să tacă pe susţinătorii lor.

Fostul premier socialist italian Enrico Letta pledează în mod deschis în favoarea desemnării Angelei Merkel la conducerea Consiliului, alimentînd zvonuri în acest sens. Preşedintele Partidului Popular European (PPE), familia politică a cancelarului şi un apropiat al Angelei Merkel, eurodeputatul alsacian Joseph Daul, este, însă, convins că ea nu va candida. „Eu ştiu că zvonul persistă, dar nu, veţi vedea”, a declarat el într-un interviu publicat de Le Monde.