NUMARUL MUSULMANILOR ROHINGYA REFUGIATI IN BANGLADESH A CRESCUT LA 270.000

Numărul musulmanilor Rohingya care au fugit în ultimele două săptămîni în Bangladesh de teama violențelor din Myanmar a ajuns la 270.000 de persoane, a anunțat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), care a revizuit în creștere precedentele date care indicau 164.000 de refugiați, informează Reuters și AFP.

''În ultimele două săptămîni, circa 270.000 de refugiați Rohingya și-au căutat refugiul în Bangladesh'', a anunțat UNHCR într-un comunicat.

Vivian Tan, purtătoare de cuvînt a UNHCR, a explicat că noile date sînt rezultatul faptului că s-au descoperit noi locuri în care se află refugiați în zona graniței dintre Myanmar și Bangladesh.

''Acest lucru nu reflectă neapărat noi sosiri de refugiați în ultimele 24 de ore, ci faptul că în diverse zone am identificat mai mulți oameni de care nu aveam cunoștință pînă acum. Cifrele sînt atît de alarmante — înseamnă într-adevăr că trebuie să ne intensificăm răspunsul și că situația din Myanmar trebuie soluționată urgent'', a spus Vivian Tan.

Militanții Rohingya au atacat în 25 august mai multe posturi de poliție și o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. Confruntările care au urmat și o contraofensivă a armatei birmaneze s-au soldat cu cel puțin 400 de morți și exodul a zeci de mii de persoane către țara vecină Bangladesh.

Cel puțin un milion de etnici Rohingya trăiesc în nord-vestul Myanmarului și de mai multe decenii fac obiectul persecuțiilor, inclusiv al restricțiilor asupra libertății de mișcare. Armata birmaneză a anunțat că desfășoară operațiuni contra 'teroriștilor extremiști' pentru a-i proteja pe civili.

Sursa: Agerpres