NUMARUL LICENTELOR DE UTILIZARE A RESURSELOR LIMITATE A CRESCUT CU 44 LA SUTA

În prima jumătate a anului curent, numărul licenţelor de utilizare a canalelor/frecvenţelor radio şi a resurselor de numerotare (resurse limitate ale statului) eliberate furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a crescut, faţă de primul semestru al anului trecut, cu mai bine de 44 la sută şi a însumat 42 de licenţe. Această creştere a fost determinată exclusiv de sporirea numărului de licenţe acordate de ANRCETI pentru dreptul de utilizare a canalelor/frecvenţelor radio în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, arată un raport al ANRCETI.

În perioada de referinţă, au fost eliberate 26 de licenţe de acest gen, sau de două ori mai multe decît în primul semestru al anului 2014. În majoritatea cazurilor, licenţele noi au fost eliberate furnizorilor serviciilor de difuzare şi/sau retransmisie a serviciilor de programe audiovizuale, în legătură cu expirarea termenului de valabilitate a licenţelor vechi la 17 iunie 2015, data cînd urma să fie finalizată tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. Noile licenţe au fost acordate în scopul continuării furnizării serviciilor de programe audiovizuale în format analogic cu condiţia că această activitate nu va aduce prejudicii funcţionării noilor sisteme de televiziune digitală. Tot atunci, ANRCETI a eliberat ÎS „Radiocomunicaţii” o licenţă de utilizare a frecvenţelor/canalelor radio pentru crearea și operarea primului multiplex digital terestru cu acoperire naţională (multiplexul A) în vederea asigurării preluării şi difuzării serviciilor de programe audiovizuale.

În raport se mai arată că ANRCETI a acordat în primul semestru al anului, la solicitarea furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, 16 licenţe de utilizare a resurselor de numerotare, în baza cărora a atribuit peste 209,1 mii de numere telefonice. Din numărul total de resurse de numerotare 200 mii (sau 95,6% din volumul total) sînt numere pentru serviciile de telefonie mobilă,cinci mii (sau 2,4%)– de telefonie fixă şi patru mii (sau 1,9%)– numere independente de locaюie.

În aceeaşi perioadă, ANRCETI a mai eliberat 10 licenţe pentru serviciile de creare, implementare şi de asigurare a funcţionării sistemelor informaţionale automatizate de importanţă statală, inclusiv a produselor program. Tot atunci ANRCETI a acordat 167 permise tehnice pentru utilizarea staţiilor de radiocomunicaţii din dotarea solicitanţilor. Din numărul total de permise, 96 – sînt pentru staţiile de radioamator, 62 – pentru staţiile de radiocomunicaţii mobile, şapte - pentru staţiile de radiocomunicaţii staţionate pe teritoriul R. Moldova şi două pentru staţiile de radioamator în ţările care au preluat recomandările CEPT (Conferinţa Europeană pentru Poştă şi Telecomunicaţii).

ANRCETI acordă licenţe de utilizare a frecvenţelor/canalelor radio pentru furnizarea serviciilor de difuzare sau retransmisie a serviciilor de programe audiovizuale în baza notificării depuse de solicitant, după obţinerea de către acesta a licenţei de emisie sau a autorizaţiei de retransmisie eliberate de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi a avizului privind asignarea canalului sau a frecvenţei radio de către Centrul Naţional pentru Frecvenţe Radio. Licenţele de utilizare a resurselor de numerotare sînt eliberate de către ANRCETI, la solicitare, furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, iar licenţele pentru activităţi în domeniul tehnologiei informaţiei solicitanţilor – persoane juridice sau fizice. Licenţele de utilizare a resurselor limitate, precum şi permisele tehnice, se acordă cu titlu gratuit, iar licenţa pentru activităţi în domeniul tehnologiei informaţiei – contra unei taxe de 3 250 lei, sumă care se virează integral la bugetul de stat.

Comunicat ANRCETI