Numarul deceselor in accidente aviatice a crescut in 2020, in pofida scaderii numarului de pasageri in pandemie

Numărul oamenilor care şi-au pierdut viaţa în accidente aviatice a crescut în 2020, în pofida scăderii dramatice a numărului de pasageri care au folosit transportul cu avionul pe fondul pandemiei, relatează Marţi dpa, potrivit agerpres.

Un total de 318 oameni au murit în accidente de avioane de linie în anul care se încheie, cu 25 mai mulţi comparativ cu 2019, conform cifrelor difuzate de Centrul de evaluare a datelor privind accidentele aeriene (JACDEC) din Hamburg. Aceasta, cu toate că per total numărul de accidente fatale în care au fost implicate avioane a scăzut de la 27 în 2019 la numai nouă în 2020.

Majoritatea deceselor – 86% – au survenit în doar două din aceste nouă tragedii, doborîrea avionului de pasageri ucrainean în Iran, în Ianuarie, şi prăbuşirea unui avion de linie la Karachi, în Mai.

În dezastrul de la Teheran din Ianuarie, pentru care Iranul şi-a recunoscut în cele din urmă responsabilitatea „neintenţionată”, au murit 176 de oameni. În Mai, prăbuşirea unui Airbus A320 într-o zonă rezidenţială din Karachi s-a soldat cu moartea a 97 de oameni, pasageri şi persoane de la sol.

Asociaţia internaţională a industriei aviatice IATA estimează că activităţile din sector au scăzut cu pînă la 70% pe ansamblul lui 2020, în unele regiuni.

JACDEC analizează accidente şi incidente grave din aviaţia civilă de circa trei decenii, avînd în vedere aeronave mai mari de 5,7 tone sau cu minim 19 locuri.