NUMARUL BOLNAVILOR DE GRIPA A AJUNS LA 14

Responsabili de la Centrul Naţional de Sănătate Publică susţin că în ţară nu este epidemie de gripă, chiar dacă numărul bolnavilor este în creștere și de la începutul acestui an sînt înregistrate 14 cazuri de gripă.

Constantin Spînu, vicedirector al Centrului Naţional de Sănătate Publică, a precizat pentru agenţie că pînă acum bolnavi cu gripă fost înregistraţi în municipiile Chişinău, Bălţi, raioanele Ocniţa, Călăraşi, Cahul şi Ungheni. "Toţi pacienţii au fost spitalizaţi, decese din cauza gripei nu avem", a menţionat Spînu.

Diana Burlac, medic-epidemiolog la Centrul de Sănătate Ocniţa, a specificat că pacienta din raionul respectiv, la care a fost confirmat prin teste de laborator virusul gripal A H1N1, este medic-terapeut la Spitalul raional din Ocniţa şi are 43 de ani. “Iniţial femeia a urmat un tratament de două zile în spital, dar starea ei nu s-a ameliorat. Apoi am făcut testele de laborator, care au arătat prezența virusului A H1N1. Bolnava se tratează în prezent la domiciliu, starea ei s-a ameliorat puţin, fiind de gravitate medie”.

Ludmila Bîrcă, directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Infecţioase la Copii din Chişinău, a menţionat că un copil de cinci ani, care a făcut gripă A H1N1 a fost externat sîmbătă, în stare satisfăcătoare. Potrivit sursei citate, maladia a decurs fără complicaţii. Pe moment la spitalul din capitală sînt internaţi alţi patru copii cu gripă clinică. “Pacienţii respectivi urmează tratament antiviral, spitalul avînd toate medicamentele necesare. Starea copiilor este de gravitate medie”, a adăugat Ludmila Bîrcă.

Potrivit presei, virusul gripal AH1N1 a făcut 51 de victime în Ucraina, în ultimele patru luni. Din cauza gripei, elevii şcolilor de la Kiev, regiunile Odesa şi Cernăuți au intrat în vacanță forţată. În aceste zone a fost instituită stare de carantină.