NUMARUL AUTORIZATIILOR DE CONSTRUIRE ELIBERATE PENTRU CLADIRI IN PRIMELE SASE LUNI S-A REDUS CU 14%

Potrivit datelor statistice, numărul autorizațiilor de construire eliberate în primele șase luni s-a redus cu 14,4%. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în mediul urban.

În primele șase luni ale anului cutent s-au eliberat 1834 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, în scădere cu 14,4% faţă de ianuarie-iunie 2015.

 

Autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri

Din volumul total al autorizaţiilor de construire a clădirilor 1074 le-au revenit clădirilor rezidenţiale (sau 58,6% din total), din care 1037 au fost eliberate pentru case de locuit individuale, ceea ce constituie 96,6% din numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale.

Distribuţia după mediul de rezidenţă arată, că din numărul total al autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri, în mediul urban au fost eliberate 976 autorizaţii, iar în mediul rural 858, sau în scădere faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent respectiv cu 204 unităţi şi 105 unităţi.

 

Autorizaţii de construire eliberate pe regiuni de dezvoltare

În ianuarie-iunie 2016 comparativ cu perioada respectivă a anului precedent a scăzut numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale cu 197 unităţi, fiind în descreştere cu 15,5%, iar pentru clădirile nerezidenţiale cu 112 unităţi, sau cu 12,8% mai puţin faţă de perioada respectivă a anului precedent.

Scăderi a numărului autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale s-au înregistrat în mun. Chişinău (cu 82 unităţi), regiunea de dezvoltare Centru (cu 49 unităţi), regiunea de dezvoltare Nord (cu 33 unităţi), în UTA Găgăuzia (cu 26 unităţi).

Pentru clădirile nerezidenţiale s-au înregistrat scăderi în regiunea de dezvoltare Nord (cu 85 unităţi), în UTA Găgăuzia (cu 24 unităţi), în regiunea de dezvoltare Sud (cu 9 unităţi).

Sursa: agora.md