Nucul, o afacere profitabila din care poti utiliza chiar si frunza

Nucile pot face minuni pentru organismul nostru. În comparaţie cu alunele, migdalele sau fisticul, nucile sunt cele mai sănătoase şi cele mai bogate în substanţe nutritive. Cu un conţinut ridicat de proteine, lipide, glucide şi celuloză, nucile sunt extrem de bogate şi în sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc şi iod. Vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP şi caroten fac parte din compoziţia acestor fructe oleaginoase. Consumul regulat de ulei de nuci are efecte surprinzătoare pentru ten, ajutîndu-ne să ne menținem pielea mai tînără și mai elastic, în mare măsură datorită nivelului ridicat de vitamina E. Este foarte bun pentru îmbunătățirea circulației și ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare datorită conținutului ridicat de omega 3 și omega 9, este recomandat atît celor care vor să slăbească, cît și persoanelor care și-ar dori să își mențină greutatea ideală.

Nucile sau uleiul de nucă ajută foarte mult în curele de slăbire și întreținere, singura restricție fiind limitarea cantității, pentru că sunt totuși bogate în calorii, reglează hormonii, ajutînd la menținerea echilibrului hormonal optim și oferind organismului o doză ridicată de fitonutrienți. Pojghiţa subţire din interiorul acestora, are efect astringent şi este indicată în cazul bolilor diareice, avînd totodată efect antitusiv şi antiinfecţios. Această pojghiţă poate fi consumată după ce a fost pisată şi pusă timp de 10-15 minute la fiert în 300 ml apă. Lichidul astfel obţinut se strecoară şi se poate îndulci cu miere. Este indicat să se bea cît mai fierbinte posibil. Nuca, fructul nucului, este unul din fructele mult folosite. Ea apare în alimentație, în nenumărate forme: cozonaci, colaci, plăcinte și alte produse de același tip, în alimente rituale cum este coliva. 

Cojile de nucă, lemnoase, tari, sunt folosite pentru confecționarea de mici jucării pentru copii - în special bărcuțe, dar nu numai -, pentru realizarea unor piese de mobilier și ornamente rustice. Învelișul gros, verde, se folosește atît pentru unele tratamente, cît și pentru obținerea de pigment negru (colorant negru), foarte rezistent, folosit pentru păr, textile naturale. Din acesta se mai poate obține dulceață. Florile sunt folosite în popor, sub formă de infuzie, ca tratament pentru întărirea și însănătoșirea părului și a pielii capului. Lemnul de nuc se folosește pentru mobilă de lux, pentru piese de lux în ornamentații și decorări, pentru elemente speciale sau ornamente în realizarea iahturilor de lux, în confecționarea de casete scumpe pentru bijuterii ș.a.m.d. Frunzele si pericarpul fructelor au utilizări terapeutice în medicina umană și veterinară. Principiile active pe care le conțin sunt răspunzătoare de acțiunile bactericidă, bacteriostatică, calmantă, cicatrizantă, emolientă, antitoxică, antieczematoasă și antireumatismală.

”Mi-am făcut și studiile în domeniul acesta la o universitate din Franța și am decis să revin ca să continui activitatea respectivă care îmi pare foarte practică și destul de actuală pentru agricultura Moldovei. Vrem să plantăm aici în țară livezi cît mai performante, cît mai productive, ca să putem exporta miezul de nucă”, declară Oleg Tîrsînă, un tînăr antreprenor, care împreună cu familia cultivă la pepiniera de la Voinescu, raionul Hîncești, puieți de nuci pe care îi vinde pomicultorilor.

Consumul de nuci previne îngroşarea arterelor, bolile de inimă şi producerea unui atac vascular cerebral. Nucile conţin acizi Omega-3, ceea ce duce la protejarea memoriei. În plus, consumul de nuci previne reducerea bolilor gingivale. Acestea pot fi consumate şi de persoanele care suferă de anemie, astenie sau reumatism. Mai mult, datorită zincului, nucile sunt benefice pentru întîrzierile de creştere, tulburări ale sistemului nervos, afecţiuni ale pielii şi impotenţă. În urma unui studiu de la Universitatea din Barcelona, oamenii de ştiinţă au precizat că o mînă de nuci consumate zilnic duce la îmbunătăţirea stării de spirit, energizează şi diminuează senzaţia de oboseală.

 Mihaela Vrabie – Badia, student, USM