NUCSOARA, MIRODENIE BUNA IN NEVRALGII

Nucşoara este sîmburele unui fruct originar din Indonezia, cu aspect de păstaie. Planta cu flori gălbui poate atinge 1,5 metri înălţime. La noi, e cunoscut drept condiment picant-dulce, folosit la deserturi şi sosuri. În Asia, din această plantă se prepară uleiul de nucşoară, dar şi untul de nucşoară.

În Europa, este un condiment folosit la preparatele care conţin cartofi, la marinarea cărnii, dar şi la supe, sosuri şi copturi. Însă nucşoara este utilă şi în fitoterapie. Combate insomnia, stresul, oboseala şi durerile reumatice.

Acest condiment consumat cu moderaţie scade nivelul colesterolului rău şi ajută digestia. La noi se foloseşte mai mult la aromarea vinului fiert sau a turtei dulci, iar în ţările de origine, la amestecurile de curry. În Orientul Îndepărtat există tipuri de cafea şi ceai aromatizate cu nucşoară, iar grecii folosesc nucşoara în amestec cu scorţişoară în musacale sau sosuri pentru chiftele.

Ca leac, nucşoara se recomandă în insomnie (macerat), nevralgii (ceai), halenă. Maceratul se prepară simplu, lăsînd de dimineaţă pînă seara, 1-2 linguriţe de nucşoară într-o cană de apă.

Atenţie! Nucşoara conţine myristicină, o substanţă care poate provoca palpitaţii, convulsii, ameţeli, greaţă şi deshidratare. Are de asemenea şi reputaţia unui puternic drog cu efect delirant.

Sursa: doctorexpres.ro