NU VORBITI LA TELEFONUL MOBIL IN ACESTE MOMENTE: PERICOL DE MOARTE

Zeci de localități din 12 raioane au fost afectate ieri de ploile torențiale cu grindină, însoțite de descărcări electrice și vînt puternic. Au fost deteriorate 160 de case. Ploile continuă și astăzi.

Locuitorii din Republica Moldova au fost sfătuiți de salvatori să nu utilizeze telefoanele mobile în timpul ploilor cu furtună din aceste zile. Cea mai bună soluție este să închidem telefonul mobil atunci cînd ploile sînt însoțite de fulgere și tunete, pentru a nu fi loviți de trăsnet.

De asemenea, oamenilor li s-a recomandat să nu se adăpostească de ploaie sub copacii singuratici de pe cîmp, care pot atrage fulgerele, și să fie atenți pe unde calcă, pentru a nu păși peste firele electrice rupte în urma intemperiilor.

În mod special, salvatorii îi îndeamnă pe adulți să-i supravegheze pe copiii care pot fi expuşi pericolului lovirii de trăsnet.

Ploile torenţiale cu vînt puternic şi grindină din 2 iulie au afectat 34 de localităţi din 12 raioane, dar, din fericire, victime nu au fost raportate, a anunțat miercuri, 3 iulie, în cadrul unui briefing, general-maiorul Mihail Harabagiu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Daunele cauzate de ploi sînt de mari proporții: peste 160 de case au fost deteriorate în urma furtunii. Prejudiciile sînt estimate la această oră de comisiile speciale din raioane. După încheierea evaluărilor, vor fi găsite soluţii pentru ajutorarea sinistraţilor, a declarat Mihail Harabagiu.

Mai ales localități din nord au fost afectate de ploile cu furtună, printre care orașul Bălţi, raioanele Briceni, Edineţ, Ocniţa, Rîșcani, Glodeni, Donduşeni, Sîngerei.

Salvatorii au intervenit la 2 iulie de 24 de ori pentru defrişarea unor copaci care s-au prăbușit blocînd drumuri și căi de acces sau pentru ridicarea unor piloni electrici doborîți de rafalele de vînt.

Potrivit IGSU, s-au prăbușit copaci pe drumuri din Bălți, Edineț și Briceni. La Briceni și Edineț, arbori au căzut peste conductele de gaze, iar salvatorii au intervenit prompt, pentru a preveni scurgerile de gaze.

În asemenea misiuni au fost antrenați 111 angajați ai IGSU, cu 33 de unități de tehnică specială. Salvatorii şi pompierii continuă activităţile de lichidare a consecinţelor calamităţilor naturale în toate raioanele care au fost afectate în după-amiază zilei de 2 iulie.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru 3 iulie. Vor fi afectate mai ales raioanele din centru și cele din sud. Pînă la ora 23:00, sînt prevăzute ploi cu descărcări electrice, izolat sînt posibile averse puternice cu grindină (15-25 l/m²) și vijelie în rafale de pînă la 50-70 km/h.

Sursa: sputnik.md