NU VA FIE FRICA, PLAHOTNIUC TOT PICA!

FOTO: Andrei Năstase, un lider de perspectivă

Revendicări nerevendicabile şi conturarea unui lider

Cînd citeşti aceste rînduri, dragă cititorule, protestul maraton din PMAN al Platformei DA a intrat deja în a cincea zi. Cinci zile de proteste non-stop de care guvernanţi par a nu se sinchisi. Am putea spune că asistăm la un veritabil război al nervilor. În orice ţară democratică, reprezentanţii Puterii păstrează permanent contact cu liderii celor care protestează, negociază cu ei în căutarea unor soluţii de compromis, dar nu-şi permit să-i ignore.

Chiar dacă Duminică, pe 6 Septembrie, în PMAN ar fi fost cinci mii de protestatari, nu zeci de mii cum au fost în realitate, Puterea ar fi fost obligată să ţină seamă de doleanţele lor. Ca o paranteză, vă informăm că Guvernul român condus de fostul premier Emil Boc a fost demis la presiunea unui grup de contestatari format din 1.500 de persoane, nu din zeci de mii.

Am mai spus-o şi o repetăm: cancerul acestei ţări este Vladimir Plahotniuc, nu Timofti, Filat sau Igor Dodon. Ei pot fi, cel mult, oponenţi, eventual politici. Anihilarea definitivă a lui Plahotniuc poate să însemne libertatea deplină a Justiţiei, Procuraturii, CNA, CNI sau a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Libertatea grabnică a acestora trebuie să o ceară cu vehemenţă protestatarii. O dată cu aceasta, fiind vorba despre miliardul de Euro furat, mai trebuie solicitată demiterea lui Dorin Drăguţanu din funcţia de guvernator al BNM, pedepsirea lui inclusiv pentru creditele cu dobînzi simbolice pe care şi le-a acordat, iar asta împreună cu complicele lui Iurie Leancă. Numai aşa moldovenii îşi pot lua ţara înapoi din mîinile oligarhului!

Justiţia lui Plahotniuc

Cum să scapi ţara de corupţie atîta vreme cît Justiţia este ca un SRL personal al lui Plahotniuc? Aţi văzut ce simulacru de anchete au declanşat procurorii lui Plahotniuc în vederea „descoperirii” celor care au furat miliardul de Euro, iar asta în timp ce pe Ilan Shor l-au lăsat să devină primar la Bălţi? Ca să-l şantajeze şi să-l compromită, chipurile, pe Vlad Filat, procurorii lui Plahotniuc i-au reţinut două rude care au împrumutat nişte bani de la aceste bănci, iar asta în timp ce termenul de restituire a împrumuturilor nu a expirat nici pe departe. De ce nu au aşteptat ca să vadă dacă cei doi vor restitui împrumuturile la timp? De ce pe Shor procurorii lui Plahotniuc aproape că l-au imunizat, dat fiind faptul că este considerat suspectul numărul unu în cazul furtului grosului de bani? Aţi văzut cu cîtă promptitudine a răspuns Shor la ordinul oligarhului şi a organizat concertul diversionist de la Orhei din 6 Septembrie? Dar să revenim la proteste!

În sfîrşit, Plahotniuc are o reacţie faţă de ce se întîmplă în PMAN, e drept că destul de ambiguă, căci iată ce mesaj a transmis pe pagina lui de Facebook:

„Pentru Republica Moldova ar putea fi catastrofală orice destabilizare politică acum. DAR nu trebuie uitat faptul că alegerile anticipate pot fi oricînd o opţiune, dacă majoritatea populaţiei doreşte acest lucru, dacă cetăţenii au o alternativă la guvernarea actuală şi doresc să o schimbe înainte de termen, în acest caz chiar la cîteva luni după cele două scrutine. Dacă asta e dorinţa reală a societăţii şi nu a unui grup de interese care vrea să pună mîna pe putere, eu nu văd o problemă să o susţin; e o opţiune care trebuie analizată serios, trebuie evaluate toate riscurile şi luate decizii curajoase. După eventualele alegeri anticipate vom avea cu toţii posibilitatea să vedem cine şi ce a avut de cîştigat, care au fost scopurile, care este alternativa şi aşa mai departe. Iar dacă lucrurile ies prost, ştim şi cine poartă răspunderea. Alegerile anticipate nu trebuie să sperie pe nimeni, dimpotrivă, să ne îndemne la o evaluare atentă. Ele rămîn mereu un veritabil instrument democratic prin care poporul îşi desemnează conducătorii şi trebuie tratat cu atenţia cuvenită şi, mai ales, cu responsabilitatea cuvenită. E o opţiune pe care trebuie să o analizăm şi nu exclud ca ea să nu fie cea mai rea. Este opinia mea personală.”

Acum chiar că Plahotniuc şi-ar dori alegeri anticipate, pînă cînd protestatari nu-i vor mediatiza atît de insistent chipul hidos încît să-l cunoască absolut toţi moldovenii, din toate colţurile ţării.

Dialogurile Platformei DA

În timp ce guvernanţii refuză să dialogheze cu liderii desemnaţi ai Platformei DA, Delegaţia Uniunii Europene, ambasada SUA şi cea a Germaniei au avut întrevederi cu aceştia pe parcursul zilei de 9 Septembrie. După finalizarea acestora, Andrei Năstase, unul dintre cei mai vizibili şi promiţători lideri al Platformei DA, a declarat:

„În lipsa unei comunicări cu reprezentanţii puterii de stat, ne-am propus să purcedem la o comunicare cu partenerii de dezvoltare. Am constatat o unitate de abordare la toate cele trei entităţi: Delegaţia UE, ambasadele SUA şi cea a Germaniei. Disponibilitatea de comunicare s-a dovedit una diametral opusă faţă de cea a autorităţilor de stat. La prima solicitare, peste o oră au venit răspunsuri şi am fost primiţi. Am primit asigurarea celor trei reprezentanţi de la Delegaţia UE, Ambasada SUA şi Ambasada Germaniei că se vor afla într-o comunicare directă cu autorităţile pentru a-i face să înţeleagă că un dialog cu propriul popor este un imperativ necesar. Am constatat că ambasadele acreditate la Chişinău exprimă voinţa partenerilor europeni şi americani, care sînt prietenii poporului, nu a acestor oligarhi criminali. Aceşti oligarhi pretind că au încrederea lumii civilizate. Aceste state partenere nu fac decît să sprijine populaţia RM. Abia acum şi-au dat seama că eforturile lor sînt distorsionate şi utilizate în interesul personal, nu al poporului.”

În condiţiile în care guvernanţii refuză să dialogheze cu protestatari, nu excludem ca Puterea (Plahotniuc) să gireze cît mai multe diversiuni care să „justifice” dispersarea lor prin forţă.

Revendicări şi lideri

O serie de revendicări ale protestatarilor, vorbind în cadrul stric legal, constituţional, sînt… nerevendicabile. Demisiile în bloc tuturor celor invocaţi de ei nu pot genera decît haos. Prea sună a nihilism aceste revendicări neînsoţite de… înlocuitori pe fond constituţional. Imaginaţi-vă că demisionează în bloc Timofti, Candu şi Streleţ! Cine dizolvă legal Parlamentul pentru organizarea de alegeri anticipate, cine-i demite pe procurorul general, directorul CNA sau pe guvernatorul BNM? Nu vi se pare că ne aflăm în faţa unui cerc vicios? Dar ce ne facem în situaţia în care pe Plahotniuc nimeni nu poate să îl demită din „puterea reală pe care o are”? Nu are nici o funcţie decizională, dar, totuşi, conduce ţara din umbră!

Poate că a sosit timpul ca Platforma DA să-şi comprime solicitările în scopul obţinerii unor rezultate reale, reformatoare şi de lungă durată pentru ţară. Sîntem siguri că revendicările lor sînt examinate cu minuţiozitate de către ambasadele acreditate la Chişinău, motiv pentru care acestea nu trebuie să conţină incoerenţe, contradicţii constituţionale. Cerem demisia lui Timofti şi alegerea viitorului preşedinte de ţară prin votul tuturor cetăţenilor, dar ce ne facem cu prevederile constituţionale în acest sens? Actuala Constituţie nu poate fi modificată decît de o majoritate parlamentară sau abrogată de o Revoluţie Naţională de schimbare a întregului sistem. Ce se va alege?

Platforma DA, pe lîngă Plahotniuc, adversarul cel mai de temut, mai are încă mulţi inamici. Sîntem siguri că Printre aceştia sînt şi unii din cercurile de interes din România care îl sprijină pe Mihai Ghimpu, aghiotantul Politic al lui Plahotniuc, dar şi alţii care îl susţin chiar pe Plahotniuc. Unioniştii pro-români critică Platforma DA pentru că nu cere unirea celor două ţări, dar greşesc amarnic. Toţi trebuie să sprijine aceste proteste în scopul stric al purificării ţării de Mafia Plahotniuc, mai apoi să aştepte ca lucrurile să intre pe un făgaş bun în Republica Moldova.

Aşa cum este ea acum, Platforma DA este percepută ca o mişcare antisistem, care s-ar putea transforma, la fel de bine, într-un partid antisistem, un partid naţional ale cărui obiective principale să fie lupta împotriva corupţiei, ceea ce înseamnă reforma Justiţiei, precum şi prosperarea reală a tuturor moldovenilor. Mulţi afirmă că Platforma DA nu are lideri sau mai exact un lider, dar nu e chiar aşa. Unul dintre aceştia este Andrei Năstase, un tînăr necompromis, care s-a afirmat, de-a lungul timpului, ca un nemilos luptător cu corupţii din Justiţia naţională, dar despre asta cu alt prilej!

Pînă atunci, însă, biruinţa Platformei DA depinde de rezistenţa de care va da dovadă împotriva provocărilor, tendinţelor de destabilizare prin uzură, precum şi de fermitatea şi coerenţa cu care îşi va susţine revendicările. Pînă atunci, nu vă fie frică, Plahotniuc tot pică!