Nu uitati sa va dati ceasul cu o ora inainte la noapte!

Duminică va fi cea mai scurtă zi. Cum ne afectează trecerea la ora de Vară

Ca în fiecare an, la finalul lunii Martie are loc trecerea la ora de Vară. În acest weekend, mai exact în dimineaţa zilei de 26 Martie, va avea loc trecerea la ora de Vară, astfel că va trebui să ne dăm ceasurile cu o oră înainte.

Ziua de 26 Martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore, deoarece ora 03:00 va deveni ora 04:00, avînd astfel loc trecerea la ora de Vară. Acest lucru înseamnă că în noaptea de Sîmbătă spre Duminică vom dormi mai puţin cu o oră.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pămînt acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către Est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

Republica Moldova se afla în fusul orar 2. În urma modificării, diferenţa dintre ora oficială a Republicii Moldova şi Timpul Universal GMT va fi de trei ore.  Republica Moldova va reveni la ora de Iarnă în ultima Duminică din luna Octombrie. 

În 1943, practica trecerii la ora de Vară a fost suspendată. În 1996, ţinînd cont de avantajele decalării orarului cu o oră Vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Ora de Vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de Vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii. ''Ora de Vară nu deteriorează doar sănătatea populaţiei, ci rezultă şi în pierderi economice ca urmare a faptului că oamenii sunt nevoiţi să îşi ia concediu medical şi să consume mai multe medicamente,'' a explicat dr. Tatiana Yakovleva.

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămînă pentru a se adapta la ora de Vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decît s-au obişnuit.

"Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După cîteva zile se vor obişnui cu noul program", a afirmat Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale. "Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord", a adăugat Yang.

Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la cîteva săptămîni după trecerea la ora de Vară este mai mare decît în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Totodată, studiile au demonstrat că pe perioada de Vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.