NU MAI BEŢI APĂ DIN IZVOARE SFINŢITE!

Avertismentul oamenilor de ştiinţă

Foto: ciclist.wordpress.com

Oamenii de ştiinţă au descoperit că 86% din probele de apă de la locurile de cult conţin impurităţi, inclusiv materii fecale şi E. coli, care ar putea provoca diaree, potrivit Mirror.co.uk. Apa din izvoare sfinţite sau "tămăduitoare" conţine bacterii dăunătoare, iar aceste locuri ar trebui aibă avertismente de sănătate, susţin cercetătorii.

Dr. Alexander Kirschner, de la Universitatea de Medicina din Viena, Austria, care a efectuat studiul, a declarat: "Trebuie să avertizăm populaţia să nu bea din aceste surse". Microbiologul a declarat că izvoarele şi-au căpătat reputaţia de ape "vindecătoare" în Evul Mediu.

El a adăugat: "În acele zile, calitatea apei din oraşe era, în general, atît de proastă încît oamenii sufereau în mod constant de diaree sau alte boli. Dacă ei dădeau apoi peste un izvor ascuns într-o pădure, care nu era la fel de poluat, şi consumau apa de acolo timp de mai multe zile, simptomele lor dispăreau. Deci, deşi în acele zile era o apă sănătoasă, avînd în vedere calitatea excelentă a apei de băut din zilele noastre, situaţia este acum inversată". Cercetarea a arătat că există pînă la 62 de milioane de bacterii, în medie, în fiecare mililitru de apă din izvoare sfinţite sau "tămăduitoare".

Prin lege, apa de la robinet nu poate avea, în general, mai mult de 100 de bacterii pe mililitru. Dr. Kirschner, a cărui echipa a testat 21 de izvoare sfinţite şi 18 fîntîni, a adăugat că, dacă oamenii încă mai vor să consume apă de la aceste izvoare, ei ar trebui să adauge sare pentru a opri înmulţirea bacteriilor.

RTV.NET