NU EXISTĂ PROGRESE ÎN NEGOCIERILE ISRAEL-HAMAS DE LA CAIRO, POTRIVIT ISRAELULUI

Negocierile indirecte dintre Israel și Hamas derulate la Cairo nu au realizat „nici un progres” pentru moment, a declarat, Marți, un înalt responsabil israelian pentru agenția France Presse.

„Divergențele continuă să fie foarte profunde. Nu au existat progrese în negocieri”, a explicat responsabilul respectiv, vorbind sub rezerva anonimatului.

Discuțiile purtate sub egida Egiptului au fost reluate pe fondul unui armistițiu de 72 de ore încheiat Duminică la Cairo în vederea obținerii unui acord permanent după un război ce s-a soldat deja cu aproape 2.000 de morți palestiniene în Fîșia Gaza.

Premierul Benjamin Netanyahu a convocat Marți după-amiază cabinetul de securitate israelian la Tel Aviv pentru a-l informa cu privire la discuțiile de la Cairo. Nu se știe exact care sunt liniile roșii ale Israelului și Hamasului în noile discuții.

Premierul israelian a subliniat că restabilirea securității Israelului este mai importantă decît orice altceva. Israelul solicită, de asemenea, demilitarizarea Fîșiei Gaza, un aspect despre care Hamas nici nu vrea să audă. Pe de altă parte, Netanyahu s-a declarat favorabil ideii ca Autoritatea Națională Palestiniană prezidată de Mahmoud Abbas să joace un „rol” pe viitor în Fîșia Gaza controlată de Hamas.

AGERPRES/(AS — autor: Bogdan Mureșan, editor: Florin Ștefan)