Nu doar interpretii, muzicantii şi operatorii, ci si darurile de la nunti vor fi impozitate de Fisc

Divertis ştiri de interes raţional. SIS monitorizează traficul de influenţă de la nunţi şi cumetrii

Domnilor, ştim bine că guvernanţii ne fură în draci de cînd lumea şi prin cele mai satanice metode, sub acoperirea unor legi năşite tot de ei, ca să le acoperea nelegiuirile. Pe de altă parte, ca să ne demonstrează că sunt corecţi şi că luptă împotriva evaziunilor fiscale de orice natură, elaborează legi şi instituie taxe şi impozite pe tot felul de prestări de servicii private. În condiţiile unui Stat civilizat, este şi firesc să se întîmple acest lucru. Orice om care cîştigă ceva dintr-o activitate profesională prestată în beneficiul comunităţii este normal să plătească impozitele de rigoare către bugetul Statului.

Dacă nu plătim impozite, de unde să aibă Statul bani ca să plătească salarii binemeritate parlamentarilor, miniştrilor, asistentelor, şoferilor lor etc., premii şi diurne pentru deplasări în străinătate şi celelalte?

Deja Serviciul Fiscal de Strat (SFS) înregistrează o sporire a numărului de conformări ale contribuabililor care prestează servicii artistice – muzică, foto, video, dans, moderări – în cadrul unor ceremonii, cum ar fi nunţile, botezurile, aniversări onomastice, cu prilejul zilei de naştere şi chiar înmormîntări. În perioada următoare, concomitent cu reforma Guvernului şi a sistemului de vot, SFS intenţionează ca, la nivel naţional, să înfiinţeze o Gardă Fiscală de Fier care, în colaborare cu Oficiul Stării Civile şi bisericile, va monitoriza absolut toate ceremoniile din ţară şi va avea sarcina executorie de a-i obliga pe toţi prestatorii unor astfel de acte artistice să plătească un impozit de implozie la Stat, care va varia între 10 şi 30% din onorariul lor – 10% pentru onorarii de pînă la 1.500 de lei, iar 30% pentru cele care depăşesc această sumă. Cei care se vor eschiva de la plata acestui impozit sau vor face declaraţii false cu privire la mărimea onorariilor, vor fi amendaţi cu 100.000 de lei.

Conform unei directive de ultimă oră, organizatorii ceremoniilor care vor angaja muzicanţi, solişti, fotografi, cameramani şi moderatori la nunţi sau alte ceremonii vor fi obligaţi să încheie un contract de colaborare cu aceştia, care trebuie să fie înregistrat la notariat. Totodată, SFS, în colaborare cu Ministerul (In)Culturii, a întocmit o listă cu absolut toţi artiştii din ţară cunoscuţi ca fiind clienţii unor astfel de ceremonii, stabilind că 98% dintre aceştia intră în categoria celor care trebuie să plătească 30% impozit, media onorariului lor fiind de circa 300 de euro de cîntare sau acompaniament.

Mult îndrăgitul interpret de muzică ușoară Riky Ardezianu, unul dintre coautorii legii în cauză, ne-a declarat: ”Toți trebuie să plătim impozite, domnule, căci numai așa vom contribui la prosperarea acestei țări pe care o iubesc cu ardoare. În plus, am insistat foarte mult să existe un contract legal între noi, artiștii, și cei care ne angajează pe la nunți, botezuri, cumetrii sau chefuri sindicaliste, căci aici este vorba despre demnitatea noastră de artiști de valoare ai patrimoniului național. Ce, noi suntem chelneri să ni se strecoare, pe ascuns, în buzunar bani de la orice nuntaș chefliu sau, ca pe vremuri, să ni se lipească pe frunte cîte o bancnotă ca la orice lăutar care nu știe nici notele?”

Pentru dansatoarele angajate la astfel de ceremonii, SFS a stabilit un onorariu unic obligatoriu de 350 de euro, care, în urma evaluărilor specialiștilor de la Ministerul Culturii, poate să crească în funcție de formele atrăgătoare ale corpurilor dansatoarelor, dar și în funcție de cîtă suprafață dezgolită a trupului va fi expusă privirilor celor prezenți la ceremonii. Totodată, prin lege, angajatorul este obligat să le plătească o asigurare acestora la orice filială a băncii VictoriaBank.

Un element de noutate îl constituie acela că şi darurile de la nunţi vor fi impozitate, cu 25%, cele în bani din suma primită, iar darurile din obiecte vor fi impozitate în funcţie de valoare de piaţă a acestora. În conformitate cu o Directivă a SFS, la orice nuntă, botez, cununie sau altă ceremonie va fi prezent un agent fiscal care va contabiliza aceste daruri. Falsul în declaraţii sau primirea de daruri pe ascuns pot fi sancţionate, în funcţie de suma nedeclarată, cu amenzi de 150.000 de lei sau cu confiscarea darurilor.

Directiva ultrasecretă de serviciu a SFS a primit şi avizul SIS, care monitorizează cu stricteţe nunţile, botezurile şi cumetriile pe care le suspectează de trafic de influenţă în context asociativ. De exemplu, directorul X de la întreprinderea Y, fiind invitat la nunta băiatului unui deputat cu care a fost coleg de şcoală sau de pescuit cînd erau amîndoi mai amărîţi, oferă un dar de nuntă în sumă de 10 mii de euro, iar după o lună sau două devine ministru, aşa cum Andrian Candu nu ajungea niciodată preşedinte de Parlament dacă nu era finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc. Bravo SIS, bravo Fisc!

Coriolan Bercovici