Întreprinderea de producere a butaşilor ”Elvis-Com” ocupă locul 5 în lume

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a vizitat, pe 29 martie, întreprinderea de producere a butaşilor SRL ”Elvis-Com” din satul Sireţi, raionul Străşeni, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.
Directorul SRL ”Elvis-Com”, Vasile Vutcărău, l-a informat pe Vlad Filat despre activitatea întreprinderii, menţionînd că SRL ”Elvis-Com” produce anual în jur de trei milioane de butaşi, 90 la sută din producţie fiind vîndută în republică, iar 10% este exportată în Georgia, Ucraina şi în alte ţări. „Această pepinieră este cea mai mare din R. Moldova, circa 60% din butaşii cultivaţi în republică revin întreprinderii noastre, iar după volumul producţiei, ocupăm locul 5 în lume. Producem soiuri rezistente la condiţii meteorologice specifice atît zonei de sud a republicii, cît şi zonelor centrale şi din nordul ţării”, a precizat directorul SRL ”Elvis-Com”.
Vasile Vutcărău a mai spus că SRL ”Elvis-Com” dispune de 160 ha de pămînt în proprietate, alte 450 ha de terenuri le arendează. Întreprinderea a fost construită pe locul unde înainte era o gunoişte neautorizată. După amenajarea teritoriului, întreprinderea a început să lucreze avînd mari succese. Graţie acestor succese, întreprinderea a obţinut premiul „Viţa de Aur”, decernat de către Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, pe parcursul a 4 ani consecutiv. La întreprindere lucrează 115 angajaţi, dintre care numai 8 sînt din satul Sireţi, ceilalţi vin zilnic la serviciu din alte localităţi, pentru care este organizat transport. Totodată, directorul SRL ”Elvis-Com” a spus că există anumite dificultăţi în acest sens, de aceea întreprinderea planifică lansarea unui proiect privind construcţia unui bloc cu spaţiu locativ pentru angajaţii întreprinderii în satul Sireţi.
Printre problemele cu care se confruntă întreprinderea, Vasile Vutcărău a menţionat lipsa unui sistem de irigare performant. El a precizat că, în anul 2012, seceta a cauzat pierderi mari întreprinderii. În acelaşi timp, directorul SRL ”Elvis-Com” a menţionat că introducerea impozitului unic în agricultură este binevenit şi demult aşteptat de agricultori.
Prim-ministrul în exerciţiu a luat cunoştinţă de activitatea întreprinderii, de procedura de altoire a butaşilor, care a început ieri, şi a vizitat halele întreprinderii şi frigiderul care are o capacitate de 2000 de tone şi poate fi destinat păstrării produselor agricole. Vlad Fiat i-a urat succese directorului întreprinderii SRL ”Elvis-Com” şi a dat asigurări că Guvernul va continua să acorde o atenţie deosebită domeniului agricol.

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a vizitat, pe 29 martie, şi ÎMSP Spitalul raional Străşeni. Premierul a fost însoţit de preşedintele raionului Străşeni, Petru Voloşciuc, şi de directorul Spitalului raional Străşeni, Alexandru Tuchilă.
Vlad Filat a făcut o vizită prin spital şi a purtat discuţii cu pacienţii internaţi în secţia de terapie intensivă şi cu angajaţii instituţiei medicale.
Directorul Spitalului l-a informat pe Premier că, începînd cu 2012, au fost efectuate mai multe lucrări de reparaţie. ”Am reuşit să renovăm sistemul de termoficare. De asemenea, am schimbat uşile şi ferestrele. În total, s-au cheltuit peste 6 milioane de lei, bani veniţi din Fondul de Dezvoltare a Prestaţiilor de Servicii Medicale al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM)”, a declarat Alexandru Tuchilă. Directorul Spitalului a mai adăugat că peste o săptămînă, pe 5 aprilie, va fi organizată o licitaţie în cadrul căreia urmează a fi procurat un ecograf digital, dar şi mai multe aparate medicale de laborator. Banii vor fi oferiţi, sub formă de grant, de Ambasada Japoniei, iar suma totală se ridică la 86 de mii de dolari SUA. Ulterior, Prim-ministrul a avut o întîlnire cu colaboratorii Spitalului raional Străşeni. Vlad Filat le-a mulţumit pentru munca pe care o depun, subliniind că este o muncă deloc uşoară, şi le-a dorit sănătate, dînd asigurări că Guvernul va sprijini şi în continuare sectorul medicinei.
Spitalul raional Străşeni are 361 de angajaţi. Anual, în instituţia respectivă se efectuează circa 1200 de intervenţii chirurgicale.