ÎNTREPRINDEREA „ACCENT ELECTRONIC” BĂNUITĂ DE EVAZIUNE FISCALĂ ÎN PROPORŢII DEOSEBIT DE MARI

La mijlocul lui ianuarie, curent, ÎM „Accent Electronic” SA, specializată în domeniul importului şi comercializării cu ridicata (angro) şi cu amănuntul a calculatoarelor şi a echipamentelor periferice, a fost supusă unui control fiscal, relatează serviciul de presă al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Lucrătorii fiscului au descins la depozitele acestui agent economic pentru a verifica valoarea stocurilor de marfă aflate în încăperile respective şi a stabili ulterior mărimea veniturilor obţinute din comercializarea mărfurilor, corectitudinea calculării şi achitării impozitelor din acestea.

Potrivit actelor de contabilitate, precizează sursa dată, la momentul începerii controlului valoarea bunurilor era de 56 milioane 960 692, 57 lei. Însă, inventarierea realizată pe parcursul controlului a dovedit că preţul acestora coboară la suma de 36 milioane 311 787, 07 lei. Deci, a rezultat o lipsă de bunuri de peste 20 milioane de lei. Oare chiar patronii acestei firme să nu fi ştiut că sînt furaţi? Atunci ce mai oameni de afaceri sînt ei dacă se lasă prădaţi ziua amiază mare? Iar dacă au ştiut, de ce nu au sesizat poliţia?

Serviciul fiscal are o cu totul altă explicaţie vizavi de această lipsă impunătoare de bunuri la depozitele ÎM „Accent Electronic” SA. Se presupune că agentul economic cu pricina ar fi comercializat volumul respectiv de marfă, fără a reflecta veniturile obţinute în urma vînzării cantităţii respective de marfă în evidenţa contabilă. În consecinţă, Inspectoratul Fiscal conchide că există motive suficiente pentru a suspecta respectivul contribuabil de comiterea unei infracţiuni, prevăzute de Codul penal: evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari.

Cu atît mai mult cu cît, se mai precizează în comunicatul de presă al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, că pe perioada controlului s-a încercat de mai multe ori coruperea inspectorilor fiscal.

Vlad LOGHIN