NOUL SPIONAJ A NĂSCUT ŞI O INDUSTRIE

Telefonia celulară: instrument al spionajului total la scară planetară (II)

Interceptările în reţelele de telefonie celulară prin clonarea cartelei

Sfaturile privind modalităţile de depistare a interceptării sunt inutile, deoarece soluţia tehnică profesionistă se bazează pe o clonă a cartelei.

O măsură de protecţie faţă de interceptările-pirat este păstrarea secretului codului IMEI, fără a cărui cunoaştere nu este posibilă implementarea softului de interceptare. Codul IMEI poate fi, însă, aflat dacă piratul apelează telefonul ţintă dintr-un loc apropiat, sub 500 de metri, folosind concomitent un scanner de frecvenţă. În momentul în care se răspunde apelului şi se iniţiază convorbirea, apelatul va fi interesat în menţinerea acesteia timp suficient implementării softului, cca. 30 de secunde.

Există şi o generaţie de aparate telefonice celulare care, concomitent cu apelarea, poate activa telefonul ţintă că emiţător ambiental în aplicaţia de “call conference”.

Interceptările prin interpunerea unui fals releu (BTS - Base Transceiver Station) al operatorului de telefonie

Numite şi interceptări active, acestea se realizează prin montarea unui echipament de interceptare într-un autoturism. Echipamentul de interceptare este identificat de telefon ca fiind un releu de semnal al operatorului, deoarece, fiind aproape, emite un semnal mult mai puternic decît releul la care este conectat telefonul şi, în mod automat, telefonul se conectează la releul fals.

Echipamentul de interceptare are un control total asupra tuturor datelor care sunt trimite şi recepţionate de telefonul-ţintă, deoarece se comportă ca un intermediar între reţeaua de telefonie şi terminalul mobil.

Telefoanele cadou pot disimula funcţii de monitorizare

Dificultatea instalării softului de monitorizare poate fi evitată prin achiziţionarea de la furnizorii specializaţi în astfel de livrări a unui telefon nou cu softul spion instalat. Telefonul este oferit cadou în ambalajul original sigilat. Nici la o verificare atentă softul nu poate fi depistat.

Cînd primim un telefon cadou este prudent să se procedeze la o resetare [Hard Reset], prin care se reconfigurează softul de operare cu cel original, cel implementat de operator (a nu se confunda cu opţiunea de revenire la setările din fabrică). Putem executa această aplicaţie ori de cîte ori avem suspiciuni asupra spionării propriului telefon – este cea mai simplă, mai sigură şi mai la îndemână procedura de a anihilă un soft spy.

Şi, totuşi, cînd putem bănui că telefonul ne spionează?

Chiar dacă nu avem şanse să dovedim cine ne spionează, există, totuşi, unele indicii care trădează spionul. Astfel, în cazul interceptării ambientale acumulatorul se descarcă nefiresc de repede, iar carcasa telefonului este caldă. Apar frecvente pierderi ale semnalului, fără a ieşi din aria de acoperire a releului.

Telefoanele setate să transmită datele monitorizate la o anumite ore pot fi “bănuite” prin faptul că intră în rezonanţă cu aparatura electronică din ambient la aceleaşi ore, săptămîni, luni sau chiar ani la rînd.

Nu trebuie neglijat nici faptul că telefonul furnizează date despre noi şi după ce nu-l mai folosim. Cu o aparatură “dată recovery”, oricine poate extrage din telefon informaţii. De exemplu, un iPhone de 16 GB furnizează toate informaţiile existente, cît şi cele şterse sau transferate din ultimii doi ani de folosinţă: registru apeluri, fotografii, SMS-uri, navigare pe Internet, locaţii GPS, istoricul cartelelor SIM, contacte, note etc.

Interceptarea din staţii mobile

Tehnologia din dotarea laboratoarelor mobile de interceptare este scumpă. Cine optează pentru ceva mai ieftin este nevoit să stea la distanţă mică faţa de telefonul-ţintă, nu are posibilitatea să alterneze cu uşurinţă maşinile şi poate avea şi probleme cu decriptarea comunicaţiilor interceptate. Laboratoarele mobile de interceptare sunt instalate şi pe maşini de teren cu geamurile “prelucrate” să nu permită vizibilitatea în interior.

Sursa: Cotidianul.ro