NOUL PROCUROR GENERAL INTERIMAR A FOST PREZENTAT COLECTIVULUI

Dumitru Robu este noul Procuror general interimar al Republicii Moldova. Decretul privind numirea acestuia a fost semnat miercuri, 31 iulie, de șeful statului, Igor Dodon. Ulterior, noul procuror a fost prezentat colectivului Procuraturii Generale.

Candidatura lui Dumitru Robu la funcția de procuror general a fost desemnată de parlament printr-o hotărîre aprobată la ședința de marți, 30 iulie. Aceasta a fost avizată pozitiv de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), întrunit astăzi în ședință.

La prezentarea noului procuror general interimar, Igor Dodon a declarat că așteptările societății și ale conducerii țării față de acesta sînt foarte mari. „Noul procuror general interimar este un om din sistem, cu experiență și are o sarcină dificilă. Noi îl considerăm profesionist și integru. Societatea așteaptă acțiuni concrete și hotărîte. În timpul apropiat vom lua o decizie referitor la unele reforme în domeniul procuraturii. N-o să primiți indicații de la mine, nu trebuie să așteptați nici un fel de indicații. Există legile, există Constituția, pe care trebuie să le respectați. Politicienii vin și pleacă, dar voi ca specialiști trebuie să rămîneți în continuare”, a afirmat Igor Dodon.

Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a declarat că este conștient că așteptările societății sînt mari și că va depune eforturi pentru a redobîndi și spori încrederea cetățenilor în instituția procuraturii.

Funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie curent, după ce Eduard Harunjen și-a dat demisia. Pînă în prezent, interimatul la procuratură a fost asigurat de adjunctul Igor Popa.

Dumitru Robu va asigura interimatul funcției de procuror general pînă la organizarea concursului de selectare a unui nou procuror general.

Recent, parlamentul a operat modificări la Legea Procuraturii, potrivit cărora procurorul general interimar este desemnat de șeful statului, la propunerea CSP. Ședința de săptămîna trecută a CSP, la care urma a fi înaintat un candidat la această funcție, a eșuat din lipsă de cvorum. În aceste condiții, legea prevede că procurorul general interimar este desemnat prin decret prezidențial, la propunerea parlamentului, cu avizul CSP.

Sursa: Moldpres