Noul Guvern francez declara razboi islamismului radical

Noul premier francez Jean Castex (foto) a făcut din „lupta împotriva islamismului radical” una dintre „preocupările majore” ale Guvernului său, în declaraţia de politică generală prezentată Miercuri în Adunarea Naţională (Camera inferioară a Parlamentului francez), potrivit AFP.

„A lupta împotriva islamismului radical sub toate formele sale este şi rămîne una dintre preocupările noastre majore”, a asigurat Jean Castex, primar al unui mic oraş din Sud-Vestul Franţei şi aproape necunoscut marelui public, numit la conducerea Guvernului la 3 Iulie.

Prim-ministrul a anunţat „un proiect de lege împotriva separatismelor”, care va fi prezentat în Consiliul de Miniştri după revenirea din vacanţă, cu scopul de a „evita ca anumite grupuri să se coaguleze în jurul apartenenţelor etnice sau religioase”.

„Republica reprezintă laicitatea ca valoare cardinală, ca un vîrf de lance al coeziunii societăţii. Nici o religie, nici un curent de gîndire, nici un grup constituit nu-şi poate însuşi spaţiul public şi să atace legile Republicii”, a spus el în faţa deputaţilor.

În Februarie, în cursul unei vizite într-un cartier popular din Mulhouse (Est), Preşedintele Emmanuel Macron şi-a afişat voinţa de a lupta împotriva „separatismului islamist” în Franţa. El avea în vedere instituirea unui control mai strict asupra discursurilor din moschei, marcate uneori de ambiguitate faţă de valorile republicane, şi ca Franţa să înceteze să mai primească imami trimişi şi plătiţi de ţări străine, cum ar fi Turcia şi Algeria, crescînd în paralel numărul imamilor formaţi în Franţa.

Pe planul securităţii, Castex a afirmat că statul va da un răspuns „ferm şi fără indulgenţă minorităţilor ultraviolente”, care „vin sistematic să întineze manifestaţiile” şi „banalizării delincvenţei cotidiene”.

Jean Castex a anunţat că doreşte să creeze, începînd cu 2021, „în teritorii, judecătorii de proximitate” a căror misiune va fi să reprime „comportamente necivilizate cotidiene”.

„În multe teritorii, mica delincvenţă, micile abateri de la comportamentul civilizat, etichetarea, insulta, micul trafic s-au dezvoltat pînă la a afecta viaţa zilnică a oamenilor. Acestea s-au dezvoltat din cauză că, în absenţa unui răspuns judiciar, s-a instalat o formă de impunitate”, a spus premierul.