NOUA ORDINE MONDIALA A LUI PUTIN

Preşedintele Federaţiei Ruse s-a implicat în conflictul din Siria pentru a edifica o nouă ordine ierarhică internaţională, afirmă publicaţia germană Die Zeit.

„Nu trebuie să se interpreteze încetarea focului din Siria drept un semnal că vor înceta şi operaţiunile militare”, scrie ziarul citat. Cu atît mai puţin că în anumite teritorii (la Nord de Aleppo şi în Sudul Siriei) luptele continuă. Înţelegerea dintre Rusia şi SUA înseamnă, în primul rînd, stoparea ofensivei de amploare a forţelor regimului Assad cu susţinerea aviaţiei ruse. Este o oarecare pauză pentru populaţia civilă, care poate ieşi din subsoluri pentru a căuta convoaiele umanitare sau posibilitatea de a emigra în Europa.

Dar aici apare întrebarea: de ce Vladimir Putin s-a oprit la jumătate de drum? „Răspunsul e următorul, - scrie Die Zeit, - Assad are scopuri locale, iar Putin – globale. Şi preşedintele rus s-a implicat în conflictul sirian nu pentru a-i întoarce lui Assad cîteva provincii distruse din jurul oraşului Aleppo, ci pentru a edifica o nouă ierarhie mondială”.

Aleksandr Goliţ, expert german în politica externă a Rusiei, consideră că evoluţiile din Siria sînt foarte benefice, chiar strălucite pentru Putin. „În faza iniţială marile imperii au încercat să-şi promoveze interesele, folosindu-se de marionetele sale. Pentru Moscova rolul de marionetă l-a jucat Assad, pentru Washington – aşa zisa opoziţie moderată. Însă finalitatea acestei lupte a devenit incertă, deoarece s-a implicat a treia parte – Statul Islamic, organizaţie teroristă. Din acest moment imperiile mari sînt în situaţia să negocieze o înţelegere asupra Siriei”, consideră expertul.

Publicaţia germană mai aminteşte că acest mecanism a funcţionat din anul 1947 pînă în 1990. Iar cînd la începutul lunii februarie premierul rus Medvedev a vorbit la Munchen despre un nou război rece, mulţi au interpretat acest lucru ca pe o ameninţare. „Medvedev, pur şi simplu nu a fost înţeles. El doar a sugerat o situaţie internaţională, dorită de Rusia, adică existenţa a două superputeri, riscurile războiului nuclear, conflictele controlate, iar apoi – un acord şi pace durabilă”, scrie Die Zeit.

Această concepţie a noii ierarhii internaţionale a fost sonorizată şi de Putin, în primăvara trecută, la ONU, cînd liderul rus a amintit despre Conferinţa de la Ialta din anul 1945, la care SUA, URSS şi Marea Britanie au determinat noua ordine din Europa. Aplicat asupra Siriei, acest principiu înseamnă că Rusia şi SUA vor verifica pe cît de mult îşi controlează propriile marionete, ca mai apoi Orientul Apropiat să fie împărţit în zone de influenţă. Iar UE şi Germania vor rămîne pe rol de observatori, fără însă să le revină nimic.

După Die Zeit, Germania