NOUA LEGE CU PRIVIRE LA PROCURATURA A FOST PUBLICATA IN MONITORUL OFICIAL

Noua Lege cu privire la Procuratură, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.

Documentul va intra în vigoare la 1 august 2016, după operarea modificărilor în legislaţia conexă, care reglementează activitatea Procuraturii, precum şi ajustarea actelor normative departamentale la prevederile noii legi.

Potrivit documentului, implementarea noilor reglementări legislative şi instituţionale va spori independenţa şi responsabilităţile procurorilor și va asigura principiul legalităţii şi respectării drepturilor omului la toate etapele urmăririi penale.

Totodată, legea stabilește un nou mecanism de numire a Procurorului General. Acesta urmează a fi numit de șeful statului pentru un singur mandat de șapte ani, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul la acest post va fi selectat prin concurs public.

Proiectul noii Legi cu privire la Procuratură a fost supus dezbaterilor publice, avizării şi expertizării din partea instituţiilor naţionale şi internaţionale competente. Astfel, acum două luni, Comisia de la Veneţia a avizat pozitiv acest proiect.

Reforma Procuraturii constituie o prioritate a Programului de guvernare şi a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, iar activităţile în acest domeniu sînt realizate şi promovate de autorităţile statului, cu implicarea activă a partenerilor naţionali şi internaţionali.

Pe 25 februarie curent, Parlamentul Republicii Moldova a votat, în lectură finală, proiectul noii Legi cu privire la Procuratură, iar pe 16 martie, președintele țării, Nicolae Timofti, a promulgat legea.