NOUA CONDUCERE A INSTITUTIILOR UNIUNII EUROPENE

Eurodeputații l-au ales Miercuri pe David Sassoli în funcția de Președinte al Parlamentului European cu 345 din 667 de voturi valabil exprimate în al doilea tur de scrutin. David Sassoli s-a născut la Florența pe 30 Mai 1956. Este membru al Parlamentului European din partea Italiei din 2009, iar în Mai 2019 a fost reales pentru al treilea mandat pe lista Partito Democratico din centrul Italiei. Acesta va prezida Parlamentul European pînă în Ianuarie 2022.

Într-o scurtă declarație susținută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, Președintele Sassoli a mulțumit deputaților celei de-a noua legislaturi pentru încrederea acordată. „În cursul ultimelor luni, prea mulți au alimentat dezbinări și conflicte, o tristă aducere aminte a istoriei noastre. În schimb, cetățenii ne-au arătat că au încă încredere în această cale extraordinară, singura capabilă să ofere răspunsuri la provocările globale cu care ne confruntăm”, a adăugat acesta. „Trebuie să avem puterea de a relansa procesul de integrare, de a schimba Uniunea în așa fel încît să fie capabilă să răspundă în mod concret și cu mai multă fermitate nevoilor și preocupărilor cetățenilor noștri”.

Sassoli a subliniat, de asemenea, prioritățile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească în următorii ani. „Sîntem în mijlocul unor schimbări importante, printre care șomajul ridicat în rîndul tinerilor, migrația, schimbările climatice, revoluția digitală și o nouă ordine mondială, toate acestea și multe altele necesitînd o abordare nouă și mult curaj”.

Ursula von der Leyen (ministrul Apărării din Germania) va conduce Comisia Europeană, Charles Michel (premier interimar al Belgiei) va conduce Consiliul European, iar Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă a UE va fi Josep Borrell (fost Președinte al Parlamentului European), Banca Centrală Europeană va fi condusă de Christine Lagarde (șefa FMI).

Ursula von der Leyen a fost ministrul german al Apărării începînd cu anul 2013. Are 60 de ani și a fost în mai multe rînduri ministru și de mai multe ori a fost prezentată drept o posibilă succesoare a Angelei Merkel. Numele Ursulei von der Leyen a fost propus de către Preşedintele francez, Emmanuel Macron, însă această propunere s-a lovit de nemulțumirea eurodeputaților germani, potrivit mai multor surse.

Charles Michel, cel care va conduce Consiliul European, are 43 de ani și este premierul interimar al Belgiei. Charles Michel a fost numit premier la doar 38 de ani, dar și-a dat demisia în Decembrie 2018, după depunerea unei moțiuni de cenzură de către socialiștii și ecologiștii belgieni.

Josep Borrell are 72 de ani și a fost cel de-al 25 Președinte al Parlamentului European, în perioada 2004-2007. Este parlamentar european din partea Spaniei.

Christine Lagarde are 63 de ani și este avocat francez. În prezent conduce Fondul Monetar Internațional, dar are o carieră politică bogată. Printre altele, a fost și ministru de Finanțe, ministrul Agriculturii și ministru al Comerțului și Industriei. În 2009, Financial Times a numit-o pe Lagarde ”cel mai bun ministru de Finanțe din zona euro” și tot atunci Revista Forbes a situat-o pe Lagarde pe locul 17 în topul celor mai puternice femei din lume.