Notita incendiară a unui consilier al lui Trump. Unde trimit SUA 5.000 de soldați

Consilierul pe probleme de securitate al lui Donald Trump a ridicat semne de întrebare, cînd a apărut la o conferinţă de presă cu o notiţă la vedere. Pe foaia fotografiată de jurnalişti scria “5.000 de soldaţi în Columbia”, ţară vecină cu Venezuela. Secretarul interimar al Apărării al SUA, Patrick Shanahan, a refuzat Marţi să confirme eventualitatea desfăşurării, pe fondul crizei venezuelene, a unui contingent militar în Columbia, după cum a lăsat ”în mod accidental” să se înţeleagă, cu o zi înainte, consilierul pentru probleme de securitate al Casei Albe, John Bolton, relatează AFP.

Un rînd mîzgălit pe un bloc-notes pe care Bolton îl ţinea în mînă, Luni, în timpul unei conferinţe de presă, a atras atenţia: “5.000 de soldaţi desfăşuraţi în Columbia”, ţară vecină Venezuelei, se putea citi dacă te uitai mai de aproape.

“Nu am abordat acest subiect cu secretarul Bolton”, a răspuns Shanahan întrebat dacă este într-adevăr prevăzută desfăşurarea a mii de soldaţi americani în Columbia, Venezuela fiind în prezent cufundată într-o gravă criză ce alimentează temeri cu privire la o spirală a violenţei. Întrebat de mai multe ori cu privire la eventualitatea unei asemenea desfăşurări, secretarul interimar al Apărării a păstrat tăcerea: “Nu voi face nici un comentariu cu privire la aceasta”.

John Bolton a reafirmat cu o zi înainte, în faţa jurnaliştilor, după cum a făcut şi Preşedintele Donald Trump săptămîna trecută, că “toate opţiunile” se află pe masă în ceea ce priveşte Venezuela. Anunţînd sancţiuni împotriva companiei petroliere naţionale venezuelene PDVSA, Washingtonul şi-a accentuat presiunea asupra regimului lui Nicolas Maduro, la cinci zile după ce l-a recunoscut pe preşedintele Parlamentului Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei. Circa 200 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în prezent în Columbia, ţară cu care SUA a stabilit în ultimele decenii relaţii strînse în materie de securitate.

Shanahan a preluat în Ianuarie conducerea Pentagonului, după demisia răsunătoare a lui Jim Mattis, care avea puternice dezacorduri cu Preşedintele Trump, în special asupra retragerii trupelor americane din Siria.