Noile relatii americano-germane incep de la bani?

Trump i-ar fi înmînat lui Merkel o „factură” de 300 de miliarde de dolari

Președintele Donald Trump i-ar fi înmînat cancelarului german Angela Merkel o „factură” de peste 300 de miliarde de dolari, reprezentînd „datoria” Germaniei față de NATO, relatează The Sunday Times, care citează surse germane. Cum s-a ajuns la această sumă? Ei bine, The Sunday Times scrie că echipa lui Trump a luat anul 2002 ca punct de pornire și a adunat diferența de pînă la ținta de 2% din PIB, sumă pe care fiecare țară NATO ar trebui să o investească în apărare, plus dobînda. Casa Albă a negat informația. 

Liderul de la Casa Albă i-a dat această „factură” cancelarului german săptămîna trecută, în timpul discuțiilor private purtate la Washington. Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Michael Short a negat că acest lucru s-ar fi întîmplat. El a declarat pentru CNBC că informația este falsă. 

Un ministru german, citat de ziarul american, a spus că gestul lui Donald Trump a fost „strigător la cer”. „Cînd faci un astfel de gest urmărești să intimidezi partea cealaltă, dar cancelarul a rămas calm și nu a răspuns la astfel de provocări”, a spus ministrul care a preferat să rămînă anonim. 

Oficialii americani le-au spus germanilor că au ales anul 2002 ca punct de pornire deoarece atunci predecesorul lui Merkel, Gerhard Schroder, s-a angajat să investească mai mult pentru apărare. Nici una dintre părți nu a dezvăluit suma exactă, dar potrivit unor cifre studiate de The Sunday Times suma, cu tot cu dobîndă, depășește 300 de miliarde de dolari. Mai mult, potrivit unor surse diplomatice Trump a cerut echipei sale să facă calcule similare și pentru alte țări membre NATO care nu au atins ținta de 2% din PIB. 

Angela Merkel ar fi „ignorat provocarea” lansată de Donald Trump, dar s-a angajat să crească bugetul pentru apărare treptat și a cerut ca și cheltuielile pentru dezvoltarea internațională să fie luate în calcul.