NOILE PLANURI UE PRIVIND IMIGRATIA VOR FI GATA SAPTAMINA VIITOARE

Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, grecul Dimitris Avramopoulos, a afirmat că executivul Uniunii Europene (UE) va prezenta săptămîna viitoare noile planuri privind distribuirea refugiaţilor între statele membre ale UE, precum şi accelerarea expulzărilor nou-sosiţilor nedoriţi, relatează miercuri agenţia Reuters.

Într-un interviu pentru Reuters, comisarul european a precizat că noile sisteme ale UE de procesare a cererilor de azil în Italia, Grecia şi, posibil, în Ungaria ar putea include detenţia persoanelor ale căror cereri au fost respinse pînă la întoarcerea lor acasă, deoarece guvernele europene se străduiesc să menţină un echilibru între obligaţiile de a oferi refugiu şi ostilitatea în rîndul opiniei publice faţă de imigraţia în masă.

Potrivit declaraţiilor lui Avramopoulos, Comisia Europeană le va face noi propuneri miniştrilor de interne la reuniunea lor de urgenţă prevăzută pentru 14 septembrie, la cinci zile după ce şeful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, se aşteaptă să prezinte planurile în Parlamentul European, în cadrul discursului său anual privind Starea Uniunii miercurea viitoare.

Acest calendar reprezintă o accelerare ca răspuns la creşterea bruscă a numărului de imigranţi în cursul verii, în timp ce statele membre sînt în dispută cum să împartă povara reprezentată de nou-sosiţi.

Avramopoulos a afirmat că discuţiile cu guvernele îl fac să spere că ele vor renunţa la obiecţiile faţă de sistemul de distribuire a solicitanţilor de azil pe care Juncker l-a prezentat în luna mai şi pe care îl va prezenta săptămîna viitoare ca pe un mecanism permanent.

«Majoritatea ţărilor doresc să contribuie. Unele ţări care erau puţin reticente s-au răzgîndit, deoarece acum îşi dau seama că această problemă nu este una a altor ţări, ci şi a lor», a declarat comisarul european.

În timp ce Comisia Europeană este gata să-şi extindă planurile schiţate anterior pentru a aborda criza, Avramopoulos insistă că nu va avea loc nici o schimbare în codul Schengen, care a dus la eliminarea controalelor la multe din frontierele interne ale blocului, în pofida apelurilor la o modificare pentru a preveni ca imigranţii să se folosească de aceste deschideri.

O schemă pilot a Comisiei propune relocarea a 40.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia către alte state UE şi primirea a 20.000 de refugiaţi din afară. În opinia comisarului, odată ce această schemă este aplicată cu succes, va fi implementat un sistem permanent.

Sursa: Agerpres