Noi reguli anti-Covid pina la sosirea vaccinului, in Franta

Premierul Franței anunță că Guvernul lucrează la cîteva reguli de respectat o perioadă îndelungată, pentru a împiedica răspîndirea pandemiei de Covid-19. "Va trebui să trăim cu virusul mult timp",  spune Jean Castex. 

"Atît timp cît nu vom avea vaccin, trebuie să oferim perspective asupra regulilor jocului", a declarat Jean Castex, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Premierul Franței a prezentat recent strategia pînă la sfîrşitul lui 2020, dar lucrează, de asemenea, şi la perioada de după, posibil pînă în Vară.

"Există o certitudine: adunările festive, de familie, în săli de petrecere nu se vor putea relua mult timp. De asemenea, barurile şi restaurantele, care se numără printre locurile de contaminare puternică, nu vor putea fi redeschise de la 1 Decembrie, spre deosebire de magazinele de jucării, de exemplu", a detaliat el.

Premierul a declarat că este posibil, dacă tendinţa de scădere uşoară a numărului de cazuri de coronavirus se confirmă, să fie luate măsuri de relaxare de la 1 Decembrie "strict limitate la magazine" şi pe baza unui protocol înăsprit.

În lunile următoare, în schimb, "telemunca va continua, pe baza unui echilibru care trebuie găsit în companii pentru a se evita o situaţie de totul sau nimic", a adăugat Castex pentru Le Monde.

Luni, laboratoarele Pfizer, din SUA, şi BioNTech, din Germania, au transmis că vaccinul lor candidat este "eficient în proporţie de 90%" împotriva COVID-19, conform testării la scară largă a celei de-a treia faze, în derulare, ultima etapă înainte unei solicitări de omologare.

Însă Guvernul francez rămîne atent. "Perspectiva unui vaccin e tot mai aproape. Există proiectul Pfizer, dar şi multe altele în faza de testare. Trebuie să ne pregătim, dar să rămînem în acelaşi timp prudenţi", a spus Castex, care a dat asigurări că "a securizat deja comenzile."

"Temerea mea este că francezii nu se vor vaccina atît de mult", a subliniat el.

Conform unui sondaj Ipsos publicat în Septembrie, Franţa se situează printre ţările unde intenţia de a recurge la un vaccin este printre cele mai scăzute. Astfel, numai 59% dintre francezi ar dori să se vaccineze, comparativ cu media de 74% la nivel mondial.

Conform ultimelor cifre publicate Vineri de autorităţile sanitare, numărul de pacienți bolnavi de Covid-19 aflaţi la reanimare se stabilizează în Franţa, la puţin peste 4.900.

Numărul morţilor în Franţa a atins un total de 43.892 de la începutul pandemiei. De la începutul săptămînii, numărul zilnic de decese în spital oscilează între puţin peste 300 şi puţin sub 500.