NOI LOVITURI AMERICANE ÎN NORDUL IRAKULUI

Forțele americane au lansat Sîmbătă noi lovituri în Nordul Irakului pentru a proteja civilii din minoritatea kurdă yazidi de insurgenții sunnți, a făcut cunoscut Pentagonul, citat de AFP.

Aceste lovituri au fost lansate pentru a doua zi consecutiv după cele de Vineri, la aproape trei ani de la retragerea americană din Irak, pentru a stăvili înaintarea jihadiștilor Statului Islamic (SI) care amenință Kurdistanul și mii de civili.

Sîmbătă, prima lovitură, în jurul orei 15.20 GMT, a fost efectuată cu avioane de vînătoare și drone și a atins două vehicule pentru transportul trupelor în apropiere de Sinjar, dintre care unul a fost distrus, a anunțat într-un comunicat Central Command, care acoperă Orientul Mijlociu.

După aproximativ 20 de minute, alte două transportoare și un vehicul blindat au fost distruse.

În jurul orei 19.00 GMT, un alt vehicul pentru transportul trupelor a fost lovit după toate aparențele în apropiere de Sinjar, între Mosul și frontiera siriană.

Președintele american, Barack Obama, a promis Sîmbătă că va continua loviturile aeriene declanșate cu o zi înainte.

Înaintarea jihadiștilor a aruncat pe drumuri zeci de mii de persoane, în special creștini și numeroși membri ai minorității kurde a yazidilor.

Washingtonul a parașutat Joi seară și Vineri alimente și materiale pentru "mii de cetățeni" amenințați de jihadiști pe Muntele Sinjar.

La rîndul său, Londra și Parisul au anunțată că vor sprijini cu ajutoare umanitare persoanele refugiate în conflictul din Irak.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza)