NOI AUDIERI LA COMISIA DE ANCHETA PENTRU ANALIZA MODULUI DE ORGANIZARE SI DESFASURARE A PRIVATIZARII SI CONCESIONARII PROPRIETATII PUBLICE (2013-2019)

Comisia parlamentară de anchetă, la 9 iulie, a desfășurat o nouă ședință de lucru în cadrul căreia membrii Comisiei, în baza obiectivelor incluse în procedura parlamentară de anchetă, au audiat informații de investigație jurnalistică cu rezonanță sporită, prezentate de doamna Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigații Jurnalistice și domnul Anatolie Eșanu, Ziarul de Gardă.

În cadrul audierilor, Comisiei i s-au adus noi detalii privind monopolizarea absolută al exportului de cereale, de la stocare, la transport intern pe cale ferată și apoi la exportul pe cale maritimă prin Portul Giurgiuleşti; concesiunea a 40% din teritoriul Republicii Moldova unei firme americane, pentru o perioadă de pînă la 20 de ani; concesionarea Aeroportului Chișinău și a Companiei de Stat Air Moldova.

Președintele Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a precizat: ”Vedem în jurnalismul de investigație un aliat de încredere pentru sporirea responsabilității guvernării, precum și o sursă importantă de informare pentru ancheta comisiei parlamentare. Investigațiile redacțiilor Dumneavoastră au avut rezonanță publică și ca urmare schimbări social-politice în Țară”.

Cornelia Cozonac a menționat că: ”Într-o perioadă expediam informațiile către organele de drept, dar ele nu au manifestat interes față de investigațiile noastre. Și nu am avut nici un caz de autosesizare a instituțiilor de resort în urma publicațiilor noastre”.

În ședință, Comisia a aprobat caietul de sarcini pentru evaluatorii cazurilor de privatizare aflate sub anchetă. Comisia se va consulta cu partenerii pentru dezvoltare ai Republicii Moldova pentru a preveni orice ar putea dăuna dezvoltării antreprenoriatului liber.

Comisia va desfășura cu regularitate audieri de lucru și va colecta opinii avizate pe fiecare caz de privatizare/concesionare selectate în cadrul anchetei parlamentare, în condiții de maximă transparență și publicitate. Membrii comisiei își exprimă deplină deschidere și disponibilitate de a primi dovezi și a audia opinii relevante față de obiectul anchetei parlamentare inițiate.

Pentru contacte și relații, nu ezitați să ne contactați la telefonul – 022 820 522 sau la adresa de e-mail: ca51@parlament.md

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM