NOAPTEA MUZEELOR 2019: CE PROGRAM AU PREGATIT ORGANIZATORII

În perioada 18-19 mai 2019, se va desfășura cea de-a XV-a ediție a Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor. Directorul adjunct programe cultural-educaționale al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Mariana Vasilache și directorul adjunct al programelor cultural educaționale de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Elena Cojocari, au vorbit despre surprizele și atracțiile inedite care îi așteaptă pe vizitatori.

Pe 18 mai 2019, în intervalul orelor 10:00 – 24:00, accesul în sălile muzeelor și participarea la toate activitățile din program vor fi gratuite pentru toți vizitatorii.

Mariana Vasilache a precizat că Muzeul Național de Istorie a Moldovei a pregătit un program de excepție la care pot participa toți doritorii. În curtea muzeului vizitatorii vor avea parte de un atelier de creație unde vor învăța să modeleze de sine stătător piese din lemn, piatră sau piele.

În exclusivitate, în cadrul evenimentului va avea loc lansarea unui catalog de colecție cu piese de bijuterie din aur și argint. Totodată, va fi organizat un tîrg de pictură și caligrafie. Pe parcursul zilei, vizitatorii vor fi delectați cu muzică vie, care va oferi o atmosferă de sărbătoare și va crea buna dispoziție publicului. Mai mult decît atît, vor fi proiectate filme documentare inedite, care cu siguranță vor captiva atenția spectatorilor.

În această zi, doar două expoziții vor fi cu plată. Este vorba de expoziția comercială "Inovatic Fest Roboshow" prețul biletului fiind de 50 de lei pentru toate categoriile de vîrstă. Prețul biletelor la expoziția "Comorele Trecutului" variază între 2 și 10 lei.

Și vizitatorii Muzeului de Etnografie vor avea parte de multe surprize din partea organizatorilor.

Elena Cojocari a menționat că în cadrul evenimentului va fi pregătit un program special pentru copii unde actorii vor prezenta spectacolul "Căprița cea isteață". Totodată, copiii vor participa la diverse jocuri interactive în curtea muzeului.

Vizitatorii vor avea parte și de o demonstrație a unei expoziții de costume din partea actorilor teatrului "Alexei Mateevici" din Chișinău. Pe parcursul zilei, elevii, studenții și tinerii interpreți din țară vor interpreta melodii populare.

Programul se va încheia cu un spectacol grandios - "Fire Show", prezentat pe fundalul muzicii celtice.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, 87 de muzee și instituții culturale din 19 raioane și-au anunțat programul consistent în ateliere de creație, lecții deschise la subiectul păstrării, dezvoltării și promovării patrimoniului cultural, înscenări teatralizate, recitaluri de cîntece, poezii, vernisaje de pictură, proiecții de film, concursuri, tîrguri ale meșterilor populari pentru a consemna importanța activității instituțiilor muzeale și culturale în viața unei comunități.

Cristina BAŞ (sputnik.md)