ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI

Înălţarea Domnului sau Ispasul, cum mai este numită în popor, se sărbătoreşte, în fiecare an, la 40 de zile de la Paşte, de fiecare dată joia, şi reprezintă ultimul eveniment din viaţa pămîntească a lui Iisus Hristos.

Astăzi, creştin-ortodocşii sărbătoresc Înălţarea Domnului.

Potrivit cărţii biblice "Faptele Apostolilor", Mîntuitorul Iisus Hristos, după Înviere, s-a arătat ucenicilor, timp de 40 de zile, după care, în prezenţa lor, s-a înălţat la cer. În acel moment Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfînt.

Locul de pe care Mîntuitorul Hristos s-a înălţat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Măslinilor. Micuţa capela rotundă de acolo păstrează încă o piatră imprimată cu urma piciorului lui Hristos Capela Înălţării Domnului este un loc de închinăciune, atît pentru creştini, cît şi pentru musulmani.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Tradiţia spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întîmplate.

De Ispas, oamenii îşi pun la brîu frunze de nuc pentru că se crede că şi Iisus ar fi avut cînd s-a înălţat la ceruri şi se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli.

La fel şi vitele sînt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălţare, se taie păr din vîrful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: "Să dea Dumnezeu să fie atîţia miei şi viţei cîte furnici sînt în acest furnicar!".

Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac - leuşteanul, paltinul, alunul. Se crede că cine moare de Ispas ajunge în Rai.

În anumite zone se ţin Moşii de Ispas, iar casele şi mormintele sînt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pîine caldă, brînză, ceapă verde şi rachiu. Sînt marcate vitele şi se taie mieii. Este ultima zi în care se mai pot roşi ouă. Oamenii se salută în această zi cu formulele "Hristos s-a înălţat!" şi "Adevărat s-a înălţat!".

Tradiţia spune că femeile nu au voie să împrumute sare şi nici să dea foc din casă, pentru că altfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smîntînă.

O vorbă din bătrîni spune că pentru a avea recolta bogată, semănăturile se fac pînă în ziua de Înălţare.

După „Libertatea”