NIŞTE ÎNTREBĂRI PE VREME DE IARNĂ ADRESATE GAS NATURAL FENOSA

De la opaiţ pîn-la cosmodrom şi înapoi

Ceea ce se întîmplă afară în ultimele zile cu greu poţi califica drept calamitate naturală. Este o situaţie obişnuită de iarnă. Da, venită cam la jumătate de sezon, dar, totuşi, haideţi să recunoaştem faptul că ninsorile, gheţuşul, chiciura şi lapoviţa sînt fenomene caracteristice lunilor decembrie, ianuarie şi februarie. Anume în această perioadă trebuie să le aşteptăm şi să fim pregătiţi pentru ele fără multe întrebări şi lamentări. Afară ninge, iar structurile de profil îşi fac treaba, încadrîndu-se în obligaţiunile de serviciu. Pentru că iarna nu-i ca vara, vorba iubitului Preşedinte Întregitor al Neamului Românesc Traian Băsescu.

Aşa se face că în a doua jumătate a lunii ianuarie am mai multe întrebări faţă de o serioasă întreprindere, cu monopol în mare parte a ţării – Gas Natural Fenosa. Am obiecţii nu numai eu, ci şi mii de abonaţi ai corporaţiei. Poate dacă era vorba de o sărmană întreprindere bugetară care abia leagă tei de curmei îi lăsam în plata Domnului, dar se are în vedere o ditamai companie, cu titlu de mare investitor pe plaiurile noastre mioritice, cu bani grei la conturi, care ar trebui să fie pregătită în cele mai mici detalii chiar şi pentru cele mai mari viscole şi zăpezi.

Vorba cu „găteşte sanie vara şi căruţă iarna” e foarte veche şi ar trebui să fie învăţată şi de cei de la Fenosa, chiar dacă prin Spania lui Federico Garcia Lorca este cald ca în Maroc. Toate reparaţiile, schimbările, renovările de reţele se fac atunci cînd lumea se prăjeşte la mare. Nu zic, poate aceste lucrări se şi fac, dar înseamnă că se fac prost şi pe trei zile, de vreme ce la un strat de-un deget de polei, gata, sistemul moare şi o parte din republică cade în beznă. Ori poate cei de la această întreprindere nu ştiu că Moldova iese din întuneric şi mai peste tot locul, inclusiv satele, menajul devine tot mai dependent de energie electrică?! Cazane, ustensile termice, apeduct, sînt doar cîteva necesităţi primordiale pe vreme de iarnă puse în funcţiune de la priză electrică. Şi în acest sens deja cîteva ore de întreruperi sînt catastrofale, dar mite zile întregi, cum s-a întîmplat recent. Totodată, vreau să mă interesez la patronii de aici: Cum rămîne cu returnarea pagubelor morale (pentru experienţe destul de neplăcute de a sta la flacăra lumînărilor, atunci cînd eşti departe de dispoziţii romanţioase) şi mai ales materiale (în urma penelor de energie urmate de deconectări şi reconectări haotice, cu devieri de tensiune, au zburat dracului mii de aparate, printre care destul de costisitoare cum ar fi frigidere, maşini de spălat şi calculatoare). Cine ne va întoarce banii şi nervii distruşi? Aşa stau lucrurile la nivel casnic, dar dacă le luăm la scară largă? De ce ne impune un proprietar de reţele electrice să ne întoarcem în Evul Mediu?

Toate ar mai fi cum ar mai fi, dar trebuie să cunoşti şi tupeul colaboratorilor acestei întreprinderi. Persoanele în cunoştinţă de cauză vor confirma. Ferească Domnul ca din anumite motive să nu achiţi în timp util factura la energie electrică. Nu contează că ai fost tu plecat din ţară şi ai uitat frigiderul conectat care a adunat nişte lei sau că ai fost zăpăcit şi prins cu altceva şi elementar ai uitat să plăteşti nenorocita de chitanţă – gata, vine echipa de execuţie cu scară care te lasă să analizezi în întuneric motivele comportamentului tău urît şi neglijent faţă de boierul care „dă lumină”. Iar mai apoi, ca acest cocon să binevoiască să te fericească şi să-ţi readucă lucoarea în casă, va trebui să plăteşti o sumă bunicică (probabil pentru deplasarea comando-ului cu scară lungă).

Gura tîrgului vorbeşte că Fenosa are o echipă supertare de jurişti, care s-ar putea să nu fi pierdut nici un proces de judecată apărînd interesele stăpînului. În aşa mod sînt întocmite şi toate contractele cu consumatorii ca să nu mai aibă nimeni şanse de a-şi revendica drepturile lezate de patron. Bineînţeles, salariile sînt pe potrivă. Nu-i trebuie unui administrator de reţele electrice mulţi jurişti că nu-i barou de avocaţi, mai bine ar fi să se investească în tehnicieni, electricieni şi energeticieni şi, desigur, în baza materială. Parcă aşa a fost înţelegerea atunci cînd Marele Ibarra venise în Moldova din ţara lui Don Chichotes şi a lui Sancho Pansa: să investească în Moldova, nu să ne belească de bani. În aşa fel să se investească ca din moment ce cad fulgi de nea, utilizatorii să nu cadă şi ei în romantism forţat la gura sobei pe întuneric. Nu plătim puţin pentru electricitate aşa că mai scoateţi din extraluxul oficiilor cu colaboratori spilcuiţi care fac bine în instanţă şi schimbaţi stîlpi, fidere, fire, reţele, alte nevoi despre care nu e neapărat să ştie omul de rînd, dar este obligat s-o facă cel care prestează serviciul şi încasează bani pentru asta.

Şi încă ceva. Uneori se creează impresia că despre starea reală de lucruri în gospodăria întreprinderii nominalizată ştiu mai bine consumatorii şi nu specialiştii abilitaţi. De cum au dat ninsorile, reţelele de socializare abundă în poze unde sînt indicate diferite sectoare problematice din capitală şi ţară, cu fire împletite în copaci. Poate e cazul să vă faceţi profil pe Facebook şi să puneţi un om special pentru monitorizare. Aş da scump să văd feţele multor moldoveni cînd vor trebui să dea “like” pentru Fenosa.

Lilia GRUBÎI, Căuşeni