NINSORI FARA PRECEDENT IN EUROPA: VA AJUNGE OARE VIFORNITA SI IN MOLDOVA?

Ninsori puternice însoțite de viscol s-au abătut dinspre Marea Baltică asupra mai multor țări europene. Potrivit postului TV „Euronews”, au fost afectate îndeosebi Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia și Estonia. Rafalele de vînt au atins 85 km/oră, rostogolind mașini, smulgînd acoperișuri și doborînd copaci.

Stihia s-a dezlănțuit și în Polonia, cu viscole extrem de puternice. Pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care angajații unei stații meteorologice își croiesc cu greu, dînd zăpada la o parte cu mîinile, o pîrtie prin troienele de zăpadă, înalte de un metru și jumătate, pentru a ieși afară.

Anterior, și meteorologii români au prognozat ninsori extrem de puternice. Florinela Georgescu, director executiv al Administrației române de Meteorologie, a menționat în cadrul unui forum al meteorologilor că luna ianuarie ar putea fi imprevizibil, existînd probabilitatea unui record de temperaturi negative. Georgescu a precizat că iarna nu se va încheia la sfîrșitul lui februarie.

Specialistul a menționat că în ianuarie va fi foarte frig. Asemenea geruri nu au mai fost de foarte multă vreme, din anul 1942. În afară de aceasta, în ianuarie sînt așteptate două episoade de viscole puternice. Iarna aceasta ne va aduce multe surprize și trebuie să înțelegem că ea nu se va termina pe 28 februarie, a subliniat Georgescu.

De altfel, judecînd după secvența video postată pe rețelele de socializare, în România au și pornit deja ninsorile abundente. În imagini este orașul Arad.

Sursa: sputnik.md