Nicolas Maduro, supus unor presiuni tot mai puternice de catre SUA

Preşedintele Nicolas Maduro se confrunta Marţi cu o presiune tot mai puternică din partea Statelor Unite, care au agitat ameninţarea unor ”sancţiuni suplimentare” şi i-au dat noi garanţii opozantului acestuia Juan Guaido, căruia regimul venezuelean vrea să-i interzică să părăsească ţara, relatează AFP, potrivit news.ro”Noi căutăm în continuare sancţiuni suplimentare (…), pentru a ne asigura că protejăm activele ţării pentru poporul Venezuelei”, a declarat secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin. „Nu există îndoieli că încercăm să tăiem fondurile regimului”, a recunoscut el.

Statele Unite au strîns deja şurubul petrolului venezuelean Luni, vizînd compania petrolieră PDVSA, căreia i-au interzis să facă comerţ cu entităţi americane şi căreia i-au blocat activele în străinătate. ”Strategia Statelor Unite este de a provoca prăbuşirea sistemului economic al Venezuelei, pentru a forţa plecarea” lui Maduro, a declarat pentru AFP economistul Luis Vicente Leon. Departamentul de Stat american a anunţat, tot Marţi, că Statele Unite i-au dat în mod oficial opozantului venezuelean Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte şi căruia i-au recunoscut autoritatea, controlul conturilor bancare ale ţării sale pe teritoriul american.

Furios din cauza sancţiunilor americane, Nicolas Maduro a reacţionat, tunînd că ”sîngele care poate curge în Venezuela va fi pe mîinile voastre, Donald Trump”. Neputincios în faţa gigantului american, regimul Maduro a ales să-l atace pe Juan Guaido. Procurorul general Tarek William Saab a anunţat deschiderea unei ”anchete preliminare” şi a cerut aplicare unor ”măsuri de precauţie” contra lui Guaido, inclusiv ”interdicţia de a ieşi din ţară” şi ”blocarea conturilor sale”.

Hotărît să provoace plecarea lui Maduro, Parlamentul venezuelean, condus de Guaido, în vîrstă de 35 de ani, s-a reunit Marţi pentru a dezbate un ”plan de salvare a ţării” şi despre posibilitatea ”unor alegeri libere şi transparente”. Tensiuni erau perceptibile cu puţin înainte de începerea sesiunii, în contextul în care activişti chavişti s-au reunit în faţa Parlamentului.

”INGERINŢĂ FLAGRANTĂ”

Juan Guaido îndeamnă, în plus, la manifestaţii Miercuri, iar apoi Sîmbătă, în contextul în care toate privirile sunt aţintite asupra ţării sale, aflate în plin naufragiu economic. Comunitatea internaţională se teme de o catastrofă umanitară în Venezuela, care se zbate între o hiperinflaţie – de zece milioane de la sută în 2019, potrivit FMI – şi grave penurii de hrană şi medicamente.

În tabăra susţinătorilor lui Maduro, un purtător de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat sancţiunile ”ilegale” ale Washingtonului. Rusia a investit miliarde de dolari în hidrocarburi şi armament în Venezuela. Principalul creditor al Caracasului, China, s-a declarat şi ea ”opusă” acestor sancţiuni, care ”vor conduce la o deteriorare în viaţa populaţiei Venezuelei”. În afară de Beijing şi Moscova, Nicolas Maduro este susţinut, în continuare, de Coreea de Nord, Turcia sau Cuba.

Însă tot mai multe voci i se alătură lui Juan Guaido, în Europa, unde şase ţări – Spania, Franţa, Germania, Regatul Unit, Portugalia şi Olanda – i-au dat ultimatum pînă Duminică Preşedintelui socialist să convoace alegeri, altfel urmînd să-l recunoască pe adversarul său.

Manifestaţii ale opozanţilor s-au soldat cu 40 de morţi în decurs de o săptămînă, a anunţat ONU Marţi. ONG-ul venezuelean Provea a anunţat cel puţin 35 de morţi, însă a evocat de asemenea opt ”execuţii ilegale” în operaţiuni ale Poliţiei.

”CONFRUNTĂRI ÎNTRE FRAŢI”

Nicolas Maduro se arată inflexibil, respingînd ultimatumul europenilor şi acuzînd Statele Unite că acţionează în culisele a ceea ce denunţă drept o lovitură de stat. ”Opoziţia trebuie să ignore apelurile Imperiului (Statelor Unite), care vizează confruntarea între fraţi”, a scris el Marţi pe Twitter. Juan Guaido a anunţat că a ”discutat cu Preşedintele” Trump, a început să preia controlul activelor Venezuelei în străinătate şi a început ”procesul de nominalizare a comitetelor de conducere ale PDVSA şi Citgo”, filiala unor rafinării în Statele Unite.

Caracasul dispune de cele mai importante rezerve de ţiţei brut din lume, chiar dacă producţia sa s-a prăbuşit, din cauza lipsei mentenanţei instalaţiilor. Al doilea unghi de atac al opoziţiei şi Washingtonului este Armata – celălalt pilon care-l menţine la putere pe şeful statului din 2013, dar în care au început să apară disensiuni.

John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe, a îndemnat Armata să accepte o tranziţie ”paşnică, democratică şi constituţională” a puterii. Iar Juan Guaido a oferit o amnistie funcţionarilor şi militarilor care acceptă să-l susţină. Marţi, el a lansat pe Twitter un apel adresat funcţionarilor din cadrul justiţiei: ”celor care sunt în sediul Tribunalului Suprem: regimul este în faza sa finală, este inevitabilă, iar voi nu trebuie să vă sacrificaţi pentru uzurpatorul (Maduro) şi banda sa!”.