NICOLAE TIMOFTI A AVUT CONSULTARI CU FRACTIUNILE PL, PD SI PLDM

Președintele țării Nicolae Timofti a avut astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru. La întîlniri au venit deputați PL, PD și PLDM, iar cei din fracțiunea PCRM şi PSRM au refuzat să participe la discuții.

Deputații PD, care s-au prezentat primii la consultări, au declarat, după încheierea acestora, că o candidatură pentru funcția de prim-ministru ar putea fi desemnată în următoarele două săptămîni în rezultatul negocierilor cu celelalte fracțiuni parlamentare.

„L-am informat pe președinte că cel tîrziu, pînă la 10 decembrie, trebuie să venim cu o propunere la funcția de premier. PD nu vine cu rețete pre-determinate, nu avem această candidatură, ea trebuie să-și facă apariția în rezultatul negocierilor și consultărilor. Contează ca viitorul prim-ministru să aibă sprijinul a cel puțin 50 de deputați”, a declarat preşedintele PD, Marian Lupu.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reiterat că atîta timp cît PLDM nu se va așeza la masa de negocieri cu celelalte formațiuni politice, nu poate fi constituită o majoritate și nici format un Guvern care va acumula numărul necesar de voturi în Parlament. „Din păcate, atîta timp cît PLDM nu va participa la negocieri, este imposibil să avem o majoritate. Sperăm ca liberal-democraţii să-și schimbe poziția, astfel încît să fie votat executivul”, a specificat Mihai Ghimpu.

La rîndul său, deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc, a declarat, după întîlnirea cu președintele țării, că formațiunea liberal-democraţilor rămîne în continuare pe poziții, însă o decizie finală va fi luată după consiliul politic al PLDM. „Vreau să spun că sîntem confuzi pentru că, pe de o parte, sîntem chemați la masa de discuţii, iar pe de altă parte, retorica este arhiagresivă și manipulatorie. Deja luni, 30 noiembrie, vom avea un alt consiliu politic şi vom discuta cu colegii. După decizia Curţii Constituţionale, circumstanțele s-au schimbat puțin”, a mai spus Vadim Pistrinciuc.

Guvernul AIE III condus de premierul Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie curent cu votul a 65 de deputaţi PD, PCRM și PSRM. Ulterior, conducerea PD a anunțat demararea negocierilor pentru crearea unei noi coaliții de guvernare.