NICOLAE FURTUNA: AVEM UN PSEUDO PURTAT DE MASTI - PE BARBA, SUB BARBA, INTR-O URECHE

Cazurile pozitive de COVID-19 vor scădea dacă cetățenii Republicii Moldova își vor schimba comportamentul, afirmă directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună. Funcționarul susține că în Moldova „există un pseudo purtat de măști, o parodie la purtatul măștilor, dacă vreți”.

„Te duci în troleibuz, te ții de bara troleului și tot ajustezi masca pentru că o ții ba sub barbă, ba într-o ureche, ba mai nou, am văzut pe cot, cum vreți se poartă masca. Iată o ajustezi cu mîna de pe bara unde te-ai ținut în troleibuz sau în autobuz. Iată cît ajustezi masca de sus în jos, ca să nu zic altfel, acesta este momentul critic cînd bagi virusul de pe mînă pe față, mîna luînd-o de pe bară, unde au mai fost de al de tine și umblă cu mîna pe mască”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Directorul ANSP precizează că acesta este momentul clasic de infectare. „Nu trebuie să pupi vînzătoarea și nu trebuie să te îmbrățișez cu ea, și nu trebuie să-i faci nimic pentru că ți-ai făcut treaba, ti-ai luat virusul ajustînd masca în troleibuz”.

Nicolae Furtună menționează că masca de protecție nu trebuie atinsă din momentul în care persoana a ieșit din casă și pînă a revenit. „Cînd te duci la magazin, masca se îmbracă din casă, te-ai urcat, ai mers două stații pînă la magazin sau pînă la Piața Centrală. Cînd te-ai dus acasă, după igiena mîinilor, scoți frumușel mască, o nimicești sigur la gunoi, pentru că astăzi toate dealurile sînt împînzite cu măști și ăsta tot este element de cultură. Nu umblăm cu mască de la Ispas pînă la Pocroave, le schimbăm”.

Directorul ANSP precizează că numărul de cazuri poate fi redus prin schimbarea comportamentului. „Dacă vom umbla aiurea dintr-o parte în alta, riscurile sînt mari ca să nu revenim la normalitatea cea pe care o așteptăm”.

Sursa: IPN