Niciodata sa nu spui NICIODATA in politica daca esti responsabil, nu aventurier politic!

Deputatul PPDA Alexandru Slusari și deputatul socialist Grigore Novac au spus că sunt disponibili să mai poarte negocieri în acest weekend referitor la inițiativa de asumare de răspundere pe care a înaintat-o Guvernul Sandu în Parlament privind modificarea Legii Procuraturii.

Novac declară că este realistă varianta retragerii de către Guvernul Maia Sandu a inițiativei de asumare a răspunderii, caz în care și PSRM își retrage moțiunea de cenzură. „Acest lucru este real și noi ne așezăm la masa de negocieri și începem reforma justiției. Astfel, noi suntem gata să oferim ajutor, sfaturi”, a declarat Novac în cadrul unei emisiuni de la TVC21. Novac a mai declarat că după o eventuală demitere a Guvernului, PSRM va propune blocului ACUM o nouă colaborare, într-un format nou.
La rîndu-i, Alexandru Slusari a declarat că despre alegerile anticipate s-a vorbit în contextul în care scrutinul ar fi un preț pentru reforma Justiției: „Dacă acesta este un preț pentru reforma Justiției și nu există altă soluție, noi suntem gata să mergem pe orice variantă și eu cred că aceasta va fi o poziție solidară a tuturor deputaților blocului. Noi înțelegem de minune după două campanii electorale într-un singur an ce înseamnă alegeri anticipate. Nu noi vrem alegeri, noi dorim reforma Justiției. Nu noi am înaintat moțiunea de cenzură, nu noi vom vota cu democrații pentru această moțiune și nu noi răspundem pentru aceste anticipate”.

Totodată, Slusari a declarat că în cadrul blocului ACUM nu s-a discutat încă posibilitatea unor noi negocieri cu PSRM după demiterea Guvernului, însă își imaginează cu greu o asemenea situație. „Această moțiune de cenzură duce țara într-o situație foarte dificilă”, a spus Slusari, adăugînd că Andrei Năstase nu va fi înaintat în nici o situație în calitate de candidat la funcția de procuror, așa cum se speculează din partea socialiștilor.

Prin criza gratuită și periculoasă pe care Maia Sandu a declanșat-o fără să-i anticipeze urmările, mai cu seamă că la baza ei au stat ambițiile personale de asumare a unor puteri în afara normelor constituționale și a celor europene, aceasta i-a împins pe colegii ei din Blocul ACUM într-o capcană teribil de stingheritoare pentru ei toți. Acum, pentru ei, problema cea mai mare nu e haosul politic de scurtă durată pe care l-a declanșat, ci găsirea unei soluții de compromis prin care totuși s-o scoată pe Sandu cu fața curată din această situație pe care doar un politician total rupt de realitate o poate provoca.

Extrem de bine conectat la tot ceea ce se întîmplă la vedere sau în spatele jocurilor politicienilor aliați Maiei Sandu, astăzi, 9 Noiembrie, Președintele Igor Dodon nota următoarele observații pe pagina sa de Facebook: ”Se creează impresia că mulți membri ai actualului Guvern își doresc foarte mult căderea acestuia. Ei au ieșit fericiți de la ședința de ieri a Parlamentului (Vineri, 8 Noiembrie; n. aut.) și vorbeau între ei despre cît de tare s-au săturat și își doresc să plece în concediu. Se pare că aceștia au așteptat acest lucru și pur și simplu l-au provocat. Probabil, s-au săturat să lucreze. În CV-urile lor deja e scris că au ocupat funcția de ministru și dacă ei vor reveni în diferite structuri internaționale, vor putea spera la alte salarii. Iar pentru noi, cetățenii, care este sensul acestor jocuri?”

Această observație a Președintelui Dodon merită toată atenția pentru că este absolut reală și ne-a fost confirmată și nouă de surse absolut credibile. Simpla prezență, activitate într-o structură guvernamentală ori parlamentară, fie și pentru cîteva luni, a cuiva care își vede viitorul într-o companie internațională, dincolo de granițele țării, dă o credibilitate teribilă CV-ului său, mai ales în condițiile în care a părăsit funcția guvernamentală sau parlamentară respectivă nu demis sau prin demisie personală, ci prin căderea Guvernului.

Tot astăzi, astăzi, 9 Noiembrie, Președintele Dodon mai nota: ”Decizia Maiei Sandu a fost o surpriză pentru mulți membri ai echipei lor. Nimeni n-a știut. A fost luată cu doar cîteva ore înainte de întrevederea pe care noi trebuia s-o avem în formatul: Președinte - prim-ministru – speaker, unde era preconizat să discutăm ce facem mai departe. Prin decizia respectivă, Maia Sandu a demonstrat atitudinea sa față de partenerii de coaliție. Totodată, această decizie este anticonstituțională. De facto, Guvernul ia totalmente sub control sistemul Justiției și Procuratura. Timp de trei zile, noi am încercat să explicăm colegilor noștri că acest lucru nu este corect și nici legal, însă ei n-au dorit să ne asculte. Dacă PSRM nu ar fi înaintat moțiunea de cenzură, această lege anticonstituțională ar fi intrat în vigoare. De aceea socialiștii au fost nevoiți să vină cu această inițiativă, pentru a stopa intrarea în vigoare a acestei legi. Noi intenționăm să ne adresăm Comisiei de la Veneția în privința proiectului pe care Maia Sandu l-a propus Parlamentului. Sînt sigur că verdictul acestei instanțe va fi negativ. Ce va spune partenerul nostru de coaliție în acest caz?”

În raport cu normele constituționale și cele europene, Maia Sandu a introdus această inițiativă oarecum hoțește, fără o consultare publică obligatorie și, mai ales, tot obligatoriu, fără trimiterea ei spre expertiză la Comisia de la Veneția. De ce n-a făcut-o? Deoarece Comisia de la Veneția ar fi dat un aviz negativ, iar Maia Sandu a anticipat această finalitate!

Fiind un politician începător, neexperimentată, fără cultură politică serioasă și, deci, nepregătită să facă față provocărilor inevitabile din marea politică la nivel de Stat și în raport cu partenerii externi, Maia Sandu este incapabilă să priceapă că cedările sunt apanajul tuturor politicienilor experimentați, mai ales atunci cînd, cu voie sau fără de voie, au comis o eroare. Ea crede că dă dovadă de ”maturitate politică” atunci cînd spune ”NICIODATĂ”. ”NICIODATĂ” se spune în stradă, la proteste, ”NICIODATĂ” spun derbedeii politici aflați întîmplător în treabă ori traficanții din vîrful piramidei lumii interlope! În marea politică, nu se spune ”NICIODATĂ” decît atunci cînd e vorba despre pericolul unui nou holocaust. În rest, totul se negociază, se fac cedări ”tocmai pentru a cîștiga”, iar toate acestea în condițiile în care invocările populiste trebuie să lipsească cu desăvîrșire! (M. C.)