NICHITUS, MINA ROMANEASCA FOLOSITA DE PLAHOTNIUC IN SCURMAREA BALEGARULUI

Hai să mai puţim puţin!

Omeneşte vorbind, am toată simpatia pentru ziaristul moldo-român Victor Nichituş, cu care beau cu plăcere o cafea şi cel mult o halbă cu bere, dar asta nu mă împiedică să nu-l sancţionez atunci cînd îmi violează gramatica sau se înscrie pe traiectorii care-l transformă dintr-un român verde într-unul cafeniu. Acum iarăşi mă scoală din siestă şi veţi vedea de ce!

Domnilor, Vladimir Plahotniuc acesta chiar că este un geniu! Uitaţi-vă numai cîţi mîncători de rahat şi-a racolat din România ca să-l transforme în heruvim, în înger, mai pe moldoveneşte spus ! Dar cîţi politicieni români social-democraţi şi agenţi secreţi sînt la cheremul „bunăvoinţei lui”! A auzit cineva de vreo anchetă penală declanşată în România pentru falsul dublei sale cetăţenii, în care în RM se numeşte Vladimir Plahotniuc şi în România Vladimir Ulinici? Păi asta este o infracţiune gravă în România. Aşa ceva nu se putea fără acceptul serviciilor secrete româneşti, singurele în măsură să argumenteze că au nevoie de o identitate de acoperire pentru Plahotniuc. Crede cineva că Plahotniuc ar fi ajuns director general pentru RM al Petrom Moldova fără garanţiile serviciilor secrete româneşti, iar asta pe vremea preşedintelui criminal de tristă amintire Ion Iliescu?

Unii spun că Plahotniuc i-ar fi cumpărat, racoolat şi şantasjat şi pe mulţi români, iar aici mă refer strict la mediile politice şi jurnalistice, cu fetiţe compromise şi cu bani. Dacă pînă şi un intelectual de talia lui Cristian Tabără a ajuns să-şi pună talentul jurnalistic în slujba lui Plahotniuc, atunci chiar că nu mai putem spune că banii nu au miros, căci put al dracului de rău! Prin urmare, în toată această putoare, nu trebuie să ne mai mirăm că printre aplaudacii lui Plahotniuc se numără şi putori mai mărunţele, aşa cum este amicul Victor Nichituş. Îi înţeleg o anumită credincioşie, dar nu şi excesul de zel. Domnilor, fundul lui Plahotniuc are şi buci, atunci de ce Nichituş îi caută şi orificiul respectiv?

Sînt de acord cu el că trebuie să supravieţuiască, dar nu cu orice chip. El, în numele acestui deziderat, uită că tot pe ceea ce pune mîna Plahotniuc devine hoit. Pentru că Nichituş este şi cetăţean român nativ, n-am motive să-l menajez. Este probabil, iar asta e o supoziţie, ca Plahotniuc să nu mai fi fost dispus să-i plătească vreun onorariu din surse proprii, motiv pentru care a pus Statul să-i plătească o slujbă la Moldpres, iar în schimbul acesteia să-l ridice în slăvi aşa cum s-a ridicat la Cer Iisus.

Posesorii de informaţii îşi amintesc bine cum Nichituş, cetăţean român şi european, l-a atacat, ca la ordin, pe Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, iar asta din banalul motiv sesizabil că Excelenţa Sa nu doar că nu este clientul vreunui local de-al lui Plahotniuc, ci şi pentru că a criticat Puterea oligarhică. Fireşte că aberaţiile publicistice golăneşti ale lui Nichituş au fost preluate şi redifuzate „echidistant” de către toate posturile de televiziune şi portalurile informaţionale subordonate lui Plahotniuc.

Acum, de dată foarte recentă, Nichituş s-a revoltat iarăşi în numele şi renumele lui Plahotniuc, fiind preluat, se înţelege, de către aceleaşi canale mediatice ale oligarhului. Ca să-l apere pe Plahotniuc şi noi să nu băgăm de seamă că la gură nu este murdar de griş cu lapte sau hrişcă, amicul Nichituş recurge la chichiţe tehnice interpretative şi veţi vedea cum.

Totul a fost declanşat de faptul că, după cum notează Publika.md, fireşte, o serie de publicaţii on-line din Republica Moldova, (jurnal.md, zdg.md, unimedia, independent.md) publică un material în care se afirmă că deputaţii europeni au semnat o declaraţie în care Republica Moldova este criticată pentru aşa numite persecuţii politice, „potrivit bloggerului Victor Nichituş”. În declaraţie, se cere ca autorităţile moldovene să înceteze "persecuţiile politice din Republica Moldova asupra cetăţenilor şi martorilor-cheie din diverse cauze penale. Semnatarii acestui document au reiterat faptul că drepturile omului şi situaţia democraţiei în Moldova sînt monitorizate îndeaproape de Consiliul Europei. Declaraţia a fost semnată de aproximativ 20 de deputaţi ai APCE. 

Cîinele de pază al reputaţiei lui Plahotniuc, Nichituş, a şi găsit „soluţia publicistică” de minimalizare a ştirii cu pricină prin interpretări tehnice de competenţe. Prin urmare, el scrie: "Amintesc mai tinerilor colegi că deputaţii europeni (eurodeputaţii) sînt acei deputaţi care fac parte din Parlamentul European, aceştia nu au nici o treabă cu ceea ce se numeşte Consiliul Europei. Deputaţii care au semnat declaraţia din Consiliul Europei, puţini la număr, sînt membrii ai APCE – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei - din care fac parte aproximativ 600 de deputaţi. Deputatul Valeriu Ghileţchi este membru al APCE. Domnia sa este deputat european? Desigur că nu! Probabil, tinerii noştri colegi au comis o confuzie între Parlamentul European şi APCE – ceea ce este grav, potrivit sursei citate. Ori, dacă acest lucru s-a făcut în mod intenţionat, avem de a face cu o manipulare mediatică cu bătaie lungă – acest lucru este şi mai grav.”

Vrînd parcă să clarifice o confuzie, Nichituş recurge la altă confuzie, la „o manipulare mediatică cu bătaie lungă, iar acest lucru este şi mai grav.”

Aici, oameni buni, este vorba despre Declaraţia în sine, nu despre faptul că semnatarii ei sînt sau nu europarlamentari. Importanţa acestei Declaraţii nu derivă din aceea că semnatarii sînt sau nu europarlamentari, ci din faptul că ea există şi a fost emisă de un grup oficial din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei (CE) şi care alege judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). APCE, printre altele, este formată din 318 parlamentari delegaţi de către Parlamentele naţionale ale celor 47 de ţări membre ale CE.Aşadar, după cum vedeţi, indiferent de faptul că semnatarii Declaraţiei amintite fac sau nu parte din ţări membre ale UE, aceasta este un document cu caracter oficial, unul care este emis din interiorul unui organism european care alege judecătorii CEDO şi care, pe mai departe, va produce efecte.

Nichituş a bănuit că Dumnezeul lui, Plahotniuc, este deranjat de această Declaraţie întrucît se referă la "persecuţiile politice din Republica Moldova asupra cetăţenilor şi martorilor-cheie din diverse cauze penale”, făcîndu-se referire şi la Veaceslav Platon. Problema, însă, nu constă în aceea că Platon n-ar fi vinovat de unele învinuiri ce i se aduc, ci în faptul că el poate depune mărturii periculoase pentru Plahotniuc. Declaraţia în sine nu-l absolvă pe Platon, ci constată că nu-i sînt respectate drepturile, iar unul dintre acestea se referă la cel de a-i fi consemnate toate declaraţiile care este dispus să le facă în instanţele de judecată.

La fel de indigest cum a procedat şi cu Tapiola, Nichituş le dă sfaturi membrilor APCE semnatari ai Declaraţiei, scriind: „Deputaţii membrii ai APCE ar trebui să fi fost mai bine informaţi înainte de a semna Declaraţia respectivă. Mai mulţi experţi financiar bancari au afirmat că Veaceslav Platon s-a ocupat cu maşinaţii financiar bancare şi că ar fi fost implicat în spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Procesul intentat la adresa lui nu este unul politic. Întrebarea referitoare la motivaţiile apariţiei acestei grave erori de presă mă face să cred că este vorba de lansarea unei percepţii false – că procesul intentat împotriva lui Platon ar fi unul politic. Nu este adevărat.”

Păi nu este clar că semnatarii Declaraţii ştiu cine-i Platon? Doar am explicat mai devreme că demersul lor se referă la altceva!

Vrînd să ducă în derizoriu demersul amintit, orbit de foame şi sete şi cu ochiul la portofelul semnatarilor declaraţiei, Nichituş mai scrie: „Probabil puţinii deputaţi care au semnat nota informativă la adresa Guvernului Filip cunosc Moldova doar din auzite. Este regretabil că există o atît de mare necunoaştere despre realităţile din Republica Moldova - parlamentarii din legislativele naţionale, delegaţi să facă parte din APCE, au un salariu de peste 7.000 de euro.”

Da, aşa este, amicul jurnalist guguştiuc de dimineaţă constată cu tristeţe că „nepricepuţii” parlamentarii din legislativele naţionale au un salariu mult mai mare decît cel pe care i l-a oferit Plahotniuc la Moldpres. N-ai dreptate, Victore, „puţinii deputaţi care au semnat nota informativă la adresa Guvernului Filip” cunosc Moldova nu doar din auzite, ci din perspective deloc plăcute pentru idolul tău Plahotniuc. Asta e! Numai că Moldpres este o agenţie oficială şi, de fapt, Vlad Darie ar trebui să te dea afară pentru ziaristica ta matinală. Sau să-ţi cauţi de treabă la ştirile agenţiei pe care directorul Vlad Darie a înmormîntat-o de vie de dragul aceleaşi bunăvoinţe din partea aceluiaşi idol financiar bancar, cum greşit scrii.

Mihai CONŢIU

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46