NEVĂZUŢI, precişi, ucigători

ÎNGERII MORŢII, cei care IAU VIEŢI de la distanţă

Pot instaura un raport personal cu victimele, observîndu-le cu atenţie minute sau ore în şir. Se spune că istoria lor începe odată cu apariţia armelor de foc. Unii îi numesc "Îngerii morţii", alţii "Războinicii din umbră".

Lunetiştii, cei care au reuşit şi reuşesc, mai mult decît o întreagă armată, să schimbe cursul istoriei. Deşi nevăzuţi, precişi, ucigători, deşi par invincibili, viaţa lor este tot timpul la limită: scapă sau nu scapă. Este cazul lui Chris Kyle, cel mai eficient trăgător de elită din istoria SUA, împuşcat mortal sîmbătă, 02 Februarie, a.c., într-un poligon de tragere din Texas. Atacatorul l-a împuşcat, apoi a fugit, iar motivul atacului rămîne necunoscut deocamdată.

Cel mai eficient TRĂGĂTOR DE ELITĂ din armata SUA, autorul volumului autobiografic "AMERICAN SNIPER", ucis în Texas

Un veteran al războiului din Irak, fost puşcaş marin, Chris Kyle, cunoscut ca cel mai eficient trăgător de elită din istoria SUA, a fost împuşcat mortal într-un poligon de tragere din Texas.

Cadavrul său a fost găsit în zona poligonului de tragere Rough Creek Lodge, sâmbătă, 02.02.2012, alături de cel al unui alt bărbat. Suspectul, în vîrstă de 25 de ani, a fost arestat, cinci ore mai tîrziu, la circa 110 km de scena atacului. Kyle (38 de ani) a fost autorul unui roman autobiografic, cu mare succes la public, în 2012, numit "American Sniper", în care descria psihologia unui sniper ce a ucis peste 250 de oameni.

Bărbatul a participat de patru ori la misiuni în Irak şi a fost decorat pentru curajul său. Atacatorul a deschis focul în jurul orei locale 15.30 (23.30, ora R. Moldova), apoi a fugit, cu o camionetă care aparţinea uneia dintre victime, potrivit presei locale. Şeriful din comitatul Erath, Tommy Bryant, a declarat că motivul crimelor rămîne necunoscut, deocamdată, şi nu există date exacte despre cum s-a petrecut atacul.

Scott McEwen, co-autor al cărţii, alături de Kyle, a spus: "Este o veste şocantă pentru mine şi nu-mi vine să cred că după toate întîmplările prin care a trecut Chris, acesta i-a fost sfîrşitul, pentru că au existat atîtea alte ocazii în care el ar fi putut fi ucis". Kyle, fost cowboy, este recunoscut ca cel mai prolific trăgător de elită din istoria Americii. Datele oficiale ale Pentagonului arată că ar fi ucis 160 de oameni, dar el estimase că ar fi fost vorba despre 255.
Potrivit serviciilor secrete ale armatei, el a fost poreclit "Dracul" de către insurgenţii irakieni, care au pus o recompensă de 20.000 de dolari pe capul lui. El nu părea, însă, să aibă prea multe remuşcări în ceea ce le priveşte pe victimele sale, precizează BBC.

"Fiecare om pe care l-am ucis cred cu tărie că era unul rău", a spus el pentru BBC, într-un interviu de acum un an. "Atunci cînd mă voi afla faţă-n faţă cu Dumnezeu, va trebui să dau socoteală pentru foarte multe lucruri, dar faptul că i-am omorît pe acei oameni nu este unul dintre ele", a explicat Kyle.

Nu este singurul

În "spatele" lui Chris Kyle se află o lungă pleiadă de lunetişti care au făcut istorie. Printre aceştia se numără Simo Hayha, supranumit "Moartea albă finlandeză".

simo-sniper copy.jpg

Războiul care a izbucnit în 1939 între URSS şi Finlanda a fost momentul în care şi-a făcut apariţia pe scena istoriei acest bărbat care modifica radical, tacticile de luptă ale vremii. Micuţul Simo (nu măsura decât 1,60 de metri) refuzase clasica lunetă a carabinei, alegînd să îşi ochească victimele prin cătarea de fier a armei, aşa cum făcea pe vremea cînd era un simplu vînător. Hayha se dovedise un ţintaş atipic, preferînd să tragă din adăposturile improvizate în timp ce stătea aşezat… ca pe un scaun!
În cele 100 de zile în care şi-a servit ţara, finlandezul a înregistrat nu mai puţin de 542 de victime, cu o medie de peste cinci ţinte doborîte pe zi, ceea ce i-a determinat pe mulţi istorici să îl considere cel mai bun lunetist din istorie.

Cel mai temut lunetist: o femeie

De departe cel mai interesant nume pe lista lunetiştilor de excepţie este cel… al unei femei: Liudmila Pavlicenko. O figură aparte. Una dintre cele mai temute femei lunetist din istorie, şi poate cea mai eficientă, din acest punct de vedere, cu  aproape 400 de victime înregistrate oficial.

Lyudmilapavlichenko copy.jpg

Tînăra de numai 24 de ani era studentă la Universitatea din Kiev atunci cînd Germania nazistă declanşa atacul asupra Uniunii Sovietice. Graţie experienţei din adolescenţă, atunci cînd activase într-un club de tir, Pavlicenko reuşeşte să "înregistreze" aproape 200 de victime, pentru ca la Sevastopol, numărul acestora să crească. Dintre inamicii eliminaţi de Liudmila, 36 erau contralunetişti, trimişi în căutarea sa!

Sursa: EVZ.ro