NEREGULI SESIZATE LA PRESELECŢIA NAŢIONALĂ PENTRU EUROVISION JUNIOR

Reprezentaţi ai societăţii civile, întruniţi în grupul de iniţiativă Eurovision Junior Song Contest, susţin că în Republica Moldova regulamentul preselecţiei naţionale este încălcat, iar procedura de alegere a cîştigătorului este lipsită de transparenţă. Pe 30 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, aceştia au învinuit juriul de lipsă de obiectivitate.

Mircea Mînzărari, din grupul iniţiativă, spune că participanţii la concurs nu au fost anunţaţi din timp despre preselecţia de anul trecut, iar ca rezultat s-au prezentat doar 6 copii. „Avem mai multe incertitudini legate de organizarea acestui concurs. Regulamentul prevede că selectarea participantului se face în bază de televoting şi decizia juriului. Ei au neglijat acest lucru. Au selectat fără a ţine cont de televoting”, a spus Mircea Mînzărari.

În opinia sa, un astfel de concurs trebuie să fie anunţat cu cîteva luni înainte, iar desfăşurarea propriu-zisă a preselecţiei trebuie să aibă loc într-un spaţiu public, nu într-un birou îngust, fără spectatori şi cu membri ai juriului care nu sînt muzicieni. „Lipseşte devizul cheltuielilor. Nicăieri nu este afişat public ce sume de bani sînt alocate pentru organizarea concursului din bugetul de stat şi din venituri private”, a subliniat Mircea Mînzărari.

Iulia Braga, părintele unui copil care a participat la preselecţia de anul precedent, a spus că decizia juriului a fost anunţată în 5 minute. „Nici nu am reuşit să ne dăm seama că deja concursul a luat sfîrşit şi rezultatele au şi fost anunţate”, a spus femeia. Ea a adăugat că televotingul nu a fost luat în calcul, chiar dacă în regulament se spune că 50% din punctaj vine din rezultatele televotingului.

Vasile Moroşanu, Artist al Poporului, a spus că învingătorul preselecţiei trebuie să fie ales de publicul larg, nu în baza intereselor înguste ale membrilor juriului. Artistul a adăugat că pe teritoriul ţării sînt copii talentaţi, care cu siguranţă ar lua locuri de frunte la astfel de concursuri internaţionale, doar că nu li se oferă posibilitatea să participe, fiind o preselecţie ascunsă.

Ediţia de anul trecut Eurovision Junior Song Contest s-a desfăşurat pe 1 decembrie, la Amsterdam. Republica Moldova a participat pînă acum la 3 ediţii.