Nemilosul destin al celui mai inteligent om de pe Planeta

La 18 luni citea ziarul, la 16 ani absolvea Harvard-ul

Considerat cel mai inteligent om care a trăit vreodată, William James Sidis citea, la un an şi jumătate, ziarul, pînă la vîrsta de opt ani învăţase nu mai puţin de opt limbi străine, iar la 16 ani devenea cel mai tînăr absolvent Harvard. Destinul său, însă, a fost unul crud. A murit şomer, fără niciun ban…

S-a născut, la final de secol XIX, într-o familie de intelectuali: tatăl – profesor de psihologie la Harvard, mama – medic. Cumva, destinul îi era pecetluit! La vîrsta de doi ani citea fluent în engleză, iar la patru scria deja în limba franceză, pînă la opt ani învăţînd opt limbi străine, după care a creat, de la zero, o nouă limbă, Vendergood.

La vîrsta de 8 ani, William James Sidis şi-a demonstrat talentul de viitor matematician, dezvoltînd un nou tabel de logaritmi bazat pe numărul 12, un an mai tîrziu susţinînd o prelegere în cadrul Universităţii de la Harvard. Mai tîrziu, tînărul William avea să cunoască 40 de limbi străine, datorită eforturilor părinţilor, dar şi a inteligenţei sale extraordinare.

La 12 ani, William devenea cel mai tînăr student la Harvard, ca patru ani mai tîrziu să şi absolvească, stîrnind atenţia mapamondului. În 1914, întreaga lume îi prevestea un viitor spectaculos, însă destinul avea alte planuri pentru el. A lucrat timp de cîţiva ani ca profesor de matematică la o universitate din Texas, după care a hotărît să renunţe la cariera academică, devenind un socialist înrăit!

Din geniu, în socialist arestat!

În anul 1919, după participarea la o paradă socialistă din Boston, William a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare, însă părinţii au reuşit să schimbe pedeapsa. Astfel, fostul academician a petrecut un an într-un sanatoriu, iar în timpul procesului s-a declarat un socialist şi un oponent vehement al Primului Război Mondial. După acest incident, a început să lucreze cu maşini de calcul, dar şi să scrie lucrări de specialitate (de la cosmologie la istoria nativilor americani).

Destinul acestuia a fost unul neaşteptat: a murit şomer, la vîrsta de 46 ani, în urma unei hemoragii cerebrale! 

Sursa: News Romania